Svetový deň cestovného ruchu v meste pod Urpínom

KULTÚRA
0 /

Posledná septembrová nedeľa patrí už tradične Svetovému dňu cestovného ruchu. Mesto Banská Bystrica v spolupráci s banskobystrickými inštitúciami ponúka aj tento rok od 24. do 29. septembra niekoľko podujatí pre všetky vekové kategórie.

Nenechajte si ujsť bezplatný výstup na Hodinovú vežu, komentované prehliadky a výstavy v Pretóriu, Thurzovom a Bethlenovom dome či bohatý program pre rodiny s deťmi v Múzeu SNP. V sobotu, 26. 9. sa podchod na Štefánikovom nábreží vďaka umelcom dvoch generácií zmení na umelecký ateliér.

FestArt Banská Bystrica

 26.  9. od 9:00 do 20:00, podchod na Štefánikovom nábreží

Mesto v spolupráci s OZ Face2bass Klub organizuje 26. septembra kultúrne podujatie FestArt Banská Bystrica. Jednodňový festival umenia odprezentuje výtvarné aktivity mladých umelcov a žiakov Základnej umeleckej školy Jána Cikkera.

Vďaka výtvarnému umeniu dvoch vekových generácií sa skrášli podchod na Štefánikovom nábreží, ktorým prechádza denne mnoho ľudí. Motívom modernej maľby bude práve Banská Bystrica a jej historické dominanty a významné pamiatky mesta, napr. Pamätník SNP, Barbakan, Hodinová veža. Podujatie bude sprevádzané hudobným programom, workshopmi i oddychovou zónou.

Múzeum SNP

26. 9. expozície areál Múzea SNP a Banskobystrický modelársky deň

V sobotu 26. septembra Vás všetkých pozýva Múzeum SNP do svojich priestorov na Kapitulskej   pripomenúť si Svetový deň cestovného ruchu. Okrem stálej expozície a multimediálnej výstavy SNP 1944 bude pripravený aj bohatý program pre rodiny s deťmi.

Tešiť sa navyše môžete aj na 8. ročník Banskobystrického modelárskeho dňa v areáli Skanzenu ťažkých bojových zbraní. Prezentácia je od 8:00 hod. Všetkých návštevníkov aj touto cestou žiada Múzeum SNP o dôsledné dodržiavanie opatrení súvisiacich s pandémiou COVID – 19.

Komentovaná prehliadka výstavy Adam Šakový

24. 9. o 17:00, Pretórium, Nám Štefana Moysesa 25

Samostatná výstava Adama Šakového – Keď tieň vrhá tieň/When a shadow casts a shadow predstavuje selekciu diel z obdobia posledných dvoch rokov. Už na prvý pohľad je zrejmé, že sa autor výrazne posunul od predchádzajúceho cyklu, v ktorom preberal kompozície, zemitú farebnosť a formálne znaky z barokových zátiší a portrétnej tvorby 19. storočia.

Ďalej už nepokračuje v skúmaní a zobrazovaní (viac či menej živých) živočíchov a opätovne sa vzdáva využívania širokého farebného spektra. Na rozohranie aktuálnych maliarskych kompozícií na drobných až monumentálnych plátnach si vystačil s čiernobielym monochromatickým koloritom, ktorý prebral z charakteru zobrazených motívov.

S kompasom v ruke – komorná výstava venovaná cestovateľstvu

27. 9. o 15:00 a 16:00, Thurzov dom, Námestie SNP 4

Stredoslovenské múzeum vzdá hold cestovaniu. Prostredníctvom výstavy „S kompasom v ruke“ ponúkne návštevníkom možnosť zoznámiť sa s cestovateľom 19. storočia. V jeho pracovni môžu záujemcovia objaviť nielen vášnivého svetobežca, ale aj zberateľa.

Rád navštevuje aj iné kontinenty než „materskú“ Európu. Bol už v Ázii, Austrálii…Z každej z ciest si doniesol suveníry, ale aj vzácne relikty v podobe minerálov, rastlín alebo zvierat. Prostredníctvom premietaných historických fotografií a  príbehov vám cestovateľ Stredoslovenského múzea v Thurzovom dome aj takouto interaktívnou formou priblíži svoje zážitky.

Stredoslovenské múzeum chce prostredníctvom výstavy S kompasom v ruke vzdať hold cestovaniu. Svetobežník, ktorého sa rozhodlo predstaviť svojim návštevníkom, chce okrem nových krajín prezentovať aj rastliny, minerály, či exotické zvieratá, ktoré sa na danom mieste vyskytujú.

K nahliadnutiu tak budú vzácne exponáty, ktoré by si inak nemohli prezrieť na jednom mieste. Medzi vystavenými zbierkovými predmetmi bude môcť návštevník nájsť historický glóbus, lodné kufre, modely lodí, či zbierky tropického hmyzu  a zvierat. Návštevníci sa tiež môžu zahrať na cestovateľa, a to prostredníctvom veľkej interaktívnej  mapy sveta, kde vyznačia, kam už cestovali, alebo by ešte len chceli vycestovať.

Je to cestovateľ 19. storočia, ktorý navštevuje aj iné kontinenty než „materskú“ Európu. Bol už v Ázii, Austrálii… Z každej z ciest si doniesol suveníry a vzácne relikty. Výstavná miestnosť je koncipovaná ako pracovňa, kde si cestovateľ plánuje cesty, ale aj uskladňuje „trofeje“. Pri tejto príležitosti to bude jedinečná prezentácia fondov a jeho zástupcov typických aj pre iné kontinenty, ktoré by sa pri iných výstavách nemohli prezentovať,

upresňuje kurátor výstavy PhD. Filip Glocko.

Komorná výstava venovaná Svetovému dňu cestovania bude v Thurzovom dome v Banskej Bystrici sprístupnená od 27.septembra do decembra 2020.

Zachránené a zreštaurované diela východoslovenskej galérie poškodené požiarom

Komentovaná prehliadka výstavy 29. 9. o 17:00, Bethlenov dom, Dolná 8

Výstava atraktívne verejnosti predstavuje zreštaurované diela v širšom kontexte a v dokumentačnej časti pripomína aj udalosť požiaru z roku 1985.

Reštaurovanie prinieslo nové poznatky k predmetným dielam a umožnilo po viac ako troch desaťročiach ich návrat do plnej galerijnej prevádzky.

Komentovaná prehliadka návštevníkov zoznámi s reštaurátorskými postupmi a prieskumami ako náhľad pod UV svetlom, RTG snímanie a mikroskopická analýza.

Zdroj: Mesto BB, SSG a SSM, Foto: ilustračné