Stredoslovenské múzeum sa do Noci múzeí a galérií zapojí špeciálnym programom

KULTÚRA
0 /

Stredoslovenské múzeum (SSM) sa každoročne snaží v rámci Noci múzeí a galérií návštevníkom priniesť zaujímavý program, z ktorého si odnesú nie len množstvo nových poznatkov, ale aj zážitkov. Tento rok sa do akcie zapojí Tihányiovský kaštieľ a Matejov dom. Na svoje si prídu aj  fanúšikovia sociálnej siete SSM.

Obľúbenosť tohto podujatia rastie. Každým rokom si získava čoraz viac svojich priaznivcov, ktorí môžu spoznať kultúrne inštitúcie po celom Slovensku inak, ako býva bežne zvykom.

Marcel Pecník

Marcel Pecník

Noc múzeí a galérií považujeme za naozaj jedinečnú príležitosť, ako sa dá spoznať aj naša kultúrna inštitúcia v trochu inom svetle. Počas noci ožije v našich domoch tajomná atmosféra plná záhadných zvukov i zvláštnych vôní. Toto všetko dokopy s celým programom urobí aj túto akciu výnimočnou. Žiaľ, kvôli pandemickým opatreniam sme aj my museli pristúpiť k určitým zmenám a zapojíme sa v trochu časovo oklieštenej forme. Aj napriek tomu  veríme, že naša ponuka osloví všetkých, ktorí ešte váhajú, či nás navštívia,

vysvetľuje riaditeľ  Stredoslovenského múzea Marcel Pecník.

Tihányiovský kaštieľ

Tihányiovský kaštieľ

Do Noci múzeí a galérií sa zapoja dve expozície patriace pod Stredoslovenské múzeum. Aký program čaká na návštevníkov Matejovho domu a Tihányiovského kaštieľa dopĺňa vedúca prezentačného oddelenia Ivana Žačoková:

Tihányiovský kaštieľ sa zapojí prostredníctvom komentovaných prehliadok k výstave Bionika – príroda na to prišla prvá. Naši návštevníci sa dozvedia, že príroda bola a stále je pre človeka nekonečne inšpiratívna a nespočetné množstvo vecí našej dennodennej potreby má svoj pôvod práve v prírode. V stálej expozícií o histórii Banskej Bystrice, ktorá sa nachádza v Matejovom dome,  zase vyrozprávame históriu medeného mesta  a umožníme  spoznať jeho najvýznamnejšie osobnosti. To všetko prostredníctvom kostýmových komentovaných prehliadok.

Matejov dom

Matejov dom

Komentované prehliadky budú pre návštevníkov k dispozícii v cene vstupenky. Tihányiovský kaštieľ a Matejov dom v sobotu 15. mája 2021 otvoria svoje brány výnimočne od 12:00 do 20:00 hod. Vstupenky je možné rezervovať si telefonicky alebo osobne.

Návštevníci si však budú môcť vybrané expozície prejsť aj samostatne. Stredoslovenské múzeum nezabudlo ani na online priestor. Na jeho facebookovom účte si už o 17:00 hod. budete môcť pozrieť podcast s historikom Stredoslovenského múzea Filipom Glockom na tému Sedem žien v živote Mateja Korvína.

Zdroj: Kristína Hatarová , Foto: ilustračné