Sobotňajšia Noc múzeí a galérií v Banskej Bystrici bude aj na Námestí SNP

KULTÚRA
0 /

Ako sme už informovali, 15. mája  2021 na Noc múzeí a galérií pripravilo pre návštevníkov zaujímavý program Stredoslovenské múzeum na Námestí SNP. Počas soboty môžete navštíviť aj ďalšie múzeá či galérie v našom meste, nenechajte si ujsť ani príležitostné akcie na centrálnom bystrickom námestí.

Fontány

V sobotu 15. mája sa budú otvárať mestské fontány. Otvorenie historickej kamennej fontány na Námestí SNP sa bude dať sledovať aj z Hodinovej veže, ktorá má v rámci Noci múzeí a galérií predĺžené otváracie hodiny od 11:00 do 20:30 hod.

Za účasti primátora Jána Noska na otvorení porozpráva o bystrických fontánach sprievodkyňa Ida Gálusová.

Múzeum SNP

Počas sobotňajšej Noci múzeí a galérií si môžete Múzeum SNP prejsť s rodinným sprievodcom Jakubkom. Zabavíte sa spolu pri riešení úloh, za čo vás na záver počká odmena.  Budete si môcť prelistovať novú rozprávkovú knihu o Medveďovi Beďovi, na ktorej múzeum spolupracovalo.

Skanzen bojovej techniky obohatia zaujímavosti o jednotlivých exponátoch. V zemľanke si vyskúšate, v akých ťažkých podmienkach museli prežiť partizáni. Navyše na internetovej stránke Múzeum SNP pre vás pripravilo množstvo zaujímavého obsahu.  Program Noci múzeí a galérií v Múzeu SNP sa začne o 15:00 a skončí o 20:00 hod.

Viac sa dozviete na https://www.facebook.com/TheSNU.Museum/.

Stredoslovenská galéria

V rámci platných opatrení sa Stredoslovenská galéria aj tento rok rozhodla ostať počas Noci múzeí a galérii v online priestore na https://www.facebook.com/stredoslovenska.galeria.

O 16:00 komentovaná prehliadka aktuálnej výstavy Ako na umenie 3 (portrét a figúra), kde  kurátorka Martina Martincová návštevníkov prevedie výstavou a podrobnejšie predstaví niektoré vybrané diela a pomôcky s ktorými môžu diváci voľne pracovať.

O 19:00 Architektúra odievania 2. Asociatívna prednáška Jakuba Kopca k architektúre priestorovej inštalácie Space Is The Place – Hydrozoa 4., Stála expozícia Stana Filka v SSG, ktorú uvedie kurátorka výstavy Mira Keratová.

Všetky výstavy ostávajú otvorené. SSG upravila špeciálne otváracie hodiny od 13:30 -20:00 hod.. Zmena platí len túto sobotu!

Bonus: za cenu jedného lístka môžete navštíviť všetky tri expozície v Pretóriu, Bethlenovom dome a vo Vile Dominika Skuteckého.

Literárne a hudobné múzeum ŠVK

Pozýva vás na podujatie Noc múzeí a galérií v sobotu 15. 5. 2021 pri príležitosti Medzinárodného dňa múzeí ONLINE na www.nmag.sk.

Gallery Lazovná 1

V sobotu počas Noci múzeí a galérií je galéria moderného umenia na Lazovnej otvorená pre verejnosť od 13:00-1:00 hod. V galérii prebieha workshop modelovania pre deti od 4 rokov v čase od 16:00-20:00 hod.

Autor: (dem), Foto: ilustračné