Smutná správa pre bystrických priateľov organovej hudby – odišiel od nás hudobník Helmut Hauskeller

KULTÚRA
3 /

Z Berlína prišla 24. novembra 2022 do Banskej Bystrice – dejiska tradičného medzinárodného organového festivalu Vivat Vox Organi, smutná správa. Vo veku 55 rokov odišiel  od nás  Helmut Hauskeller – úžasný umelec a hudobník, ktorého panove flauty na banskobystrickom festivale organovej hudby patrili k najobľúbenejším koncertným predstaveniam.

Matúš Kucbel o Helmutovi Hauskellerovi

O úmrtí Helmuta Hauskellera informoval bystrický organizátor Vivat Vox Organi Matúš Kucbel, ktorý na sociálnej sieti uviedol:

„Na našom festivale sa spolu so Stanislavom Šurinom predstavil 5 – krát. Helmut Hauskeller bol mimoriadne sympatický, charizmatický a excelentný hudobník. Spolu so Stanislavom Šurinom vytvorili program, ktorý ostane navždy zaznamenaný aj na CD nosiči Anima Mundi – Duša sveta (organ a panova flauta).

Helmut Hauskeller s neodmysliteľnou panovou flautou

Helmut Hauskeller s neodmysliteľnou panovou flautou

Očarujúci zvuk panových fláut, ktoré si Helmut sám vyrábal doznel a nám bude za Helmutom veľmi smutno. Odchádza kus nebeskej hudby. Práve na včera, na nedeľu 27. novembra 2022, som Helmuta ešte na začiatku tohto mesiaca, vediac, že jeho choroba je už pokročilá, pozval, aby hral u nás svoj mimoriadny koncert. So Stanislavom Šurinom sa mal predstaviť aj deň predtým na juhu Slovenska.

Už vtedy však odpísal: „Dear friend Matus, Many thanks for your kind regards and the invitation to the concert! … For a concert in Banska – as much as I would like to play it – I don’t have the strength – unfortunately. Only if a great miracle happens will I be born on November 26th. – to be able to play a few pieces with Stano – exactly on the occasion of my 33-year concert anniversary… Thank you for everything!

Kind regards Helmut“

Pri tejto smutnej príležitosti Matúš Kucbel spomenul aj príhovor organistu Stanislava Šurina, ktorý Helmuta Slovensku a Banskej Bystrici predstavil. Prosí, aby sme si spomenuli na neho v myšlienke, spomienke, modlitbe, v jeho hudbe:  https://stream.filharmonia.sk/video/?v=KS201911241600.“

Matúš Kucbel

Matúš Kucbel

Stanislav Šurin k odchodu Helmuta Hauskellera

„Panova flauta si nenašla v dielach hudobných velikánov dôstojné miesto. Napríklad Mozart jej vo svojej tvorbe určil iba päť tónov v opere Čarovná flauta. Ak by však poznal Helmuta Hauskellera (*23. 11. 1967 – †24. 11. 2022), určite by pre tento nástroj napísal minimálne koncert pre sólo a orchester.

Helmuta som spoznal na jednom koncerte v poľskom Opole 20. 11. 2015, kde nás pozvala spolu hrať jedna agentúra. Okamžite sme si ľudsky a muzikantsky dokonale sadli. S nijakým iným spoluhráčom som neodohral za taký krátky čas a s takou intenzitou toľko koncertov. Pri žiadnych iných kombináciách organa + iný nástroj som nezažil toľko pozitívnych emócií a toľko vďaky za hudbu, ako pri koncertoch s Helmutom. Nahrali sme spolu CD s názvom Anima Mundi – Duša sveta. Názov bol Helmutov nápad.

Helmut Hauskeller

Helmut Hauskeller

On totiž do hry dával celú svoju dušu. Ešte pred mesiacom som sa ho spýtal, či by mohol zahrať na adventnom koncerte 26. 11. 2022 v kostolíku pri Chateau Bela. Veľmi sa potešil, pretože tento deň bol 33. výročím jeho koncertnej kariéry. Vopred mi však povedal, že to nie je v jeho rukách.

A povedal aj, že nechce prísť pre svoje potešenie, ale pre to, aby svojou hrou urobil radosť iným. Nakoniec sme sa dohodli, že pripravím program so speváčkou Zuzkou Šebestovou a on, ak bude môcť, príde a zahrá aspoň pár skladieb. Na plagáte však bola aj jeho fotka.

Stanislav Šurin

Stanislav Šurin

Keď sme mu ho poslali mailom, odpovedal: „Lieber Stano, was für ein hoffnungsfroher Plakatentwurf! Ich kann nichts versprechen, alles liegt in Gottes Hand! Herzlich grüßt Helmut,“

Keď som mu v stredu volal, aby som mu zablahoželal k narodeninám, bolo už jasné, že je nemožné, aby prišiel. Svoje narodeniny prežil v kruhu najbližšej rodiny. Helmut s nimi spieval, žartoval. Na druhý deň odišiel s pocitom vďaky do neba za svojim vzorom, Johannom Sebastianom Bachom. Odišiel vynikajúci muzikant a jedinečný hráč na panovu flautu. Odišiel dobrý a slušný človek. Odišiel môj najlepší hudobný priateľ. Kto ste ho poznali, alebo zažili jeho hru, spomeňte si naňho myšlienkou, modlitbou, piesňou…“

Helmut Hauskeller

Narodil sa v Berlíne. Bol považovaný za jedného z najznámejších hráčov na panovej flaute v Nemecku. Už v jeho štrnástich rokoch ho natoľko očarila hra virtuózov na panovej flaute Simiona Stanciu a Gheorgha Zamfira, že si začal tieto nástroje z bambusového dreva sám vyrábať a následne sa na nich učiť hrať. Prostredníctvom workshopov a kurzov (niektoré z nich pod jeho vedením) ďalej rozvíjal svoju vášeň k panovej flaute. Vzdelanie získal aj v oblasti hudobnej teórie a vokálneho umenia.

Od roku 1989 realizoval množstvo CD, rozhlasových a televíznych nahrávok. Koncertne vystupoval väčšinou s organom, ale aj s rôznymi ansámblami a orchestrami v rámci celého Nemecka, ako i v zahraničí (Anglicko, Francúzsko, Španielsko, Fínsko, Švédsko, Nórsko, Taliansko, Chorvátsko, Švajčiarsko, Poľsko, Slovensko, Nigéria, USA).

Svojou hrou inšpiroval mnohých umelcov, maliarov a skladateľov, ako napríklad amerického skladateľa Eugena Wilsona Hancocka, Berlínčanov Manfreda Schlenkera a Renate Greubel, či Malte Rühmanna zo severného Nemecka.

Česť jeho pamiatke!

Zdroj: Matúš Kucbel, Foto: archív a ilustračné