Slávnostný krst veršovanej knihy Zuzany Kubašákovej pre deti Dve vianočné tajomstvá na Radnici

KULTÚRA
0 /

Verejná knižnica Mikuláša Kováča (VKMK) srdečne pozýva Bystričanov i návštevníkov mesta na slávnostný krst veršovanej knihy pre deti s názvom Dve vianočné tajomstvá, ktorý sa uskutoční dňa 5. decembra 2022 o 17:00 hod. v Cikkerovej sieni Radnice na Námestí SNP 1.

Príďte si spríjemniť čarovný mikulášsky predvečer rozprávkou a príjemným programom v predvianočnom čase priamo do centra nášho krásneho mesta. Podujatie je vhodné pre širokú verejnosť a detského návštevníka.

Zuzana Kubašáková

Zuzana Kubašáková

„Dielko, ktoré slávnostne uvedieme do života, je výsledkom publikačnej a projektovej činnosti našej knižnice, autorským dielom našej kolegyne a spisovateľky pre deti a mládež Zuzany Kubašákovej a medzinárodnej spolupráce s Nadáciou a Galériou Babka Kovačica,“

hovorí Katarína Lehotská Mikuláková z VKMK Banská Bystrica.

Zuzana  Kubašáková  je rodená Banskobystričanka, bývalá profesionálna hráčka basketbalu. Vyštudovala učiteľský smer anglický jazyk a históriu. Jej vášňou je fotografovanie a cestovanie. V súčasnosti pracuje vo VKMK ako knihovníčka, venuje sa vzdelávacích aktivitám pre deti a mládež.

Je autorkou niekoľkých rozprávkových kníh a predovšetkým šťastná mamina dvoch krásnych detí – Majka a Sašky. Inšpiráciou pre napísanie knihy boli pre ňu príbehy jej vlastných detí, ich detský svet a jeho vnímanie. Príbehy v nej zreli dlhšiu dobu, nakoniec ich pretavila do „rozprávkového príbehu“.

Ilustrácie v knihe Dve vianočné tajomstvá sú skutočné obrazy insitnej kovačickej maliarky Vieroslavy Svetlik, ktorá na knihe spolupracovala. Dielko predstaví VKMK aj v jeho srbskom preklade, ktorý vznikol v rámci projektu. Jeho cieľom je potešiť deti v Srbsku.

Krst knihy bude spojený s výstavou ilustrácií Vieroslavy Svetlik, ktoré sú ozajstnými maľovanými obrazmi a aj oni spadajú pod insitné maliarske umenie, ktoré je od roku 2012 zapísané do kultúrneho nehmotného dedičstva Srbska.

 

Hlavným partnerom projektu je Fond na podporu kultúry národnostných menšín KULT MINOR. Ďalšími partnermi projektu sú Nadácia a Galéria Babka Kovačica a Mesto Banská Bystrica.

Zdroj: Katarína Lehotská Mikuláková a (tom), Foto: ilustračné