Rendezvous s osobnosťami Európy v Bábkovom divadle na Rázcestí

KULTÚRA
0 /

V Bábkovom divadle na Rázcestí mala 17. novembra premiéru inscenácia pre dospelých Európa v korešpondencii. Na jej prvú verejnú reprízu sa môžete tešiť už v utorok 12. decembra o 19:00 hod.

Autorský text inscenácie pozostáva z autentických výpovedí, spovedí, listových tajomstiev výrazných osobností Európy. Ide o ikony vedeckého, politického či umeleckého života, ktoré žili na tomto kontinente od polovice 19. storočia až do dnešných dní: Èmile Zola, Marie Curie Sklodowská, Hannah Arendt, Martin Heidegger, Winston Churchill, sestra Mária Faustyna, T. G. Masaryk, M. R. Štefánik, Jiřina Šiklová, S. H. Vajanský, Dežo Ursiny, Július Satinský… a mnoho iných.

Do centra pozornosti sa dostáva minulosť a jej priamy vplyv na našu súčasnosť. Herecký tím sa pokúša preniknúť do osudov európskych duší, oživiť, avšak neprivlastniť si ich históriu, bolesti a radosti. Tak vzniká priestor, do ktorého inscenačný tím spolu s divákmi/čkami vpisujú svoj vlastný „list“. Na pomedzí prežívania a predvádzania, na pomedzí dobového dokumentu a divadla, prostredníctvom magickej hry divadla na divadle.

Autorkou hry je Iveta Horváthová, ktorá pre BDNR pripravila už nejeden pozoruhodný text:

„Zaujímavej európskej korešpondencie je, samozrejme, veľa. Oveľa viac, ako sa nachádza v inscenácii. Naše zdroje museli prejsť veľmi hustým sitom. Na jednej strane sme vybrali korešpondenciu výsostne intímnu, ktorá modelovo zastupuje vzájomné listy mnohých dvojíc. Na opačnej strane spektra sú listy zásadne dôležité, ktoré rozhodli o osude miliónov ľudí.“

Divákov/čky upúta zaujímavý obsah ako aj netradičná, vizuálne pôsobivá forma. Režijné spracovanie Mariána Pecka rešpektuje významové kontrapunkty listov a protirečivosť dejín.  Posúva autenticitu listových odkazov do imaginatívnych dimenzií a súčasných divadelných obrazov. V istom zmysle jednoduchá scéna necháva priestor pre herecké kreácie, ktoré k oživeniu príbehov európskych osobností využívajú rôznorodé prístupy hereckej interpretácie. V inscenácii účinkuje celý herecký súbor BDNR.

Vstupenky na predstavenia si môžete rezervovať na tel. čísle: 048/412 55 13, mailovo na vstupenky@bdnr.sk alebo prostredníctvom webového formuláru na stránke divadla www.bdnr.sk.

Vstupenky sa dajú zakúpiť aj v predpredaji, každý pracovný deň od 8:00 do 16:00 hod. v pokladnici BDNR alebo online na www.ticket-art.sk. Viac informácií: www.bdnr.sk. Zriaďovateľom divadla je Banskobystrický samosprávny kraj.

 

Autor: Monika Tatarková, Foto: BDNR