Program podujatí Štátnej vedeckej knižnice v Banskej Bystrici na mesiac február 2024

KULTÚRA
0 /

V mesiaci február 2024 v Štátnej vedeckej knižnici dominujú klasické a zabehnuté podujatia. Sú to aktivity pre seniorov a tých, ktorí sa stretávajú v Klube (ne)zábudlivcov, v rámci ktorého sa budú konať dve stretnutia. Prinášame vám kompletný februárový program ŠVK Banská Bystrica.

Centrum slovanských štúdií pripravilo „Deň poľského jazyka“: Podujatie je určené pre širokú verejnosť a v rámci neho je pre účastníkov pripravený kvíz o Poľsku či prednáška Doc. Mgr. Gabriely Olchowej, PhD.

Hudobné átrium ŠVK okrem svojich výstavných aktivít pripravilo besedu s režisérkou Danou Dinkovou a dramaturgičkou Alžbetou Lukáčovou k premiére opery francúzskeho skladateľa Georgesa Bizeta: Carmen.

V rámci výstavných prezentácií si návštevníci ešte stále môžu v Galérii v podkroví pozrieť výstavu známeho bystrického výtvarníka Marián Mikloš: Životom cez obrazy a sochy.

Átrium knižnice vkusne dotvárajú výtvarné práce študentov Súkromnej školy umeleckého priemyslu vo Zvolene, ktoré sa prezentujú v rámci Študentského ateliéru.

Aktivity združenia Svetielko nádeje sú výstavne prezentované na 1. poschodí knižnice.

29. februára 2024 je pripravená vernisáž výstavy vysokoškolského pedagóga, maliara, grafika, ilustrátora Jaroslava Uhela. Nechýba ponuka stálych exkurzií: Župný dom a jeho „Genius Loci“ v historickom objekte knižnice.

Jaroslav Uhel

Jaroslav Uhel

ŠVK – LITERÁRNE A HUDOBNÉ MÚZEUM

V mesiaci február je expozícia Múzeum – domov múz ŠVK – Literárneho a hudobného múzea z technických príčin zatvorená.

V ďalších dvoch expozíciách múzea však odborní pracovníci pripravili vzdelávacie a zážitkové aktivity počas jarných prázdnin pre rodičov s deťmi i individuálnych návštevníkov pod názvom: „NESEĎTE DOMA, MÚZEUM VOLÁ!“

Prinášame vám ponuku múzea, ktorú môžete využiť na voľno – časové aktivity s deťmi ale i na individuálne prehliadky.

EXPOZÍCIA BÁBKARSKÝ SALÓN

„Netradičné Gašparkovo  divadlo“

Príď sa zoznámiť s Gašparkom, ktorý ťa prevedie Bábkarským salónom a pomôže ti poskladať si vlastné divadlo z drevených dielcov. Ak sa ti to podarí, môžete si spolu zahrať svoju rozprávku. Vhodné pre deti všetkých vekových kategórií.

„Kto povedal mňau?“

Zábavné putovanie malého psíka za objavovaním známych zvukov zvierat. Vhodné pre deti od 3 do 5 rokov, pre skupinu najmenej 5 detí.

19. 2. – 8. 3. 2024

EXPOZÍCIA ĽUDOVÉ HUDOBNÉ NÁSTROJE NA SLOVENSKU

 „Fujara a píšťalka“

Dva jedinečné slovenské hudobné nástroje. Ako sa vyrábajú, z čoho sa skladajú a ako znejú, si môžeš aj sám vyskúšať. V expozícii na teba čakajú aj iné zaujímavé ľudové hudobné nástroje zo Slovenska. Vhodné pre deti všetkých vekových kategórií.

Za tajomstvom slova periňáky”

Čo to boli periňáky? Aký mali zvuk a na čo slúžili, sa dozvieš v expozícii Ľudové hudobné nástroje  na Slovensku. Môžeš si ich aj prakticky vyskúšať. Vhodné pre deti všetkých vekových kategórií.

Múzeum bude otvorené od pondelka 19. februára do piatka 8. marca 2024 v čase od 10:00 do 17:00 hod.

Posledný vstup do múzea je o 16:00 hod. V prípade záujmu kontaktuje pracovníkov múzea na tel. č.: +421 48 4710772, +421 905 303 593. Vstupné je podľa platného cenníka.

PODUJATIA

Klub (ne)zábudlivcov – I. skuPina

Stretnutie členov klubu, prihlasovanie: 048/4710754, ivana.bicanovska@svkbb.eu, vstupné 2 €

8. február 10:00 hod., Malá sála

Deň poľského jazyka

Aktivity spojené s poľským jazykom, kvíz o Poľsku spojený s prednáškou „Obraz Slovákov v Poľsku“. Prednáša Doc. Mgr. Gabriela Olchowa, PhD.

21. február 10:00 – 15:00 hod., Spoločenská sála

Klub (ne)zábudlivcov – II. skuPina

Stretnutie členov klubu, prihlasovanie: 048/4710754, ivana.bicanovska@svkbb.eu, vstupné 2 €,

29. február 10:00 hod., Malá sála

Hudobné átrium

JEDINEČNÍ A NEZABUDNUTEĽNÍ

V januári 1935 sa narodil kráľ rock&rollu Elvis Presley.   V roku 1986 boli do Rokenrolovej siene slávy uvedené prvé hudobné osobnosti Chuck Berry, James Brown, Ray Charles, či Elvis Presley. O rok neskôr do tejto vzácnej spoločnosti vstúpila prvá žena, Aretha Franklinová.

Vo februári pred šesťdesiatimi rokmi do Ameriky dorazila Beatlemánia. Audiovizuálna výstava s ponukou projekcií  je pripomienkou udalostí a výročí hudobných legiend, ktoré sa viažu  k začiatku roka. Potrvá do 29. februára.

Georges Bizet CARMEN

Beseda s režisérkou Danou Dinkovou a dramaturgičkou Alžbetou Lukáčovou k premiére opery francúzskeho skladateľa Georgesa Bizeta Carmen v Štátnej opere v Banskej Bystrici 22. februára o 16:00 hod.

HUDOBNÝ SVET VZDIALENÝCH KULTÚR

Objavujte pestrosť zvukov a harmónií, spoznajte históriu a zvuky tradičných etnických nástrojov rôznych kultúr a vzdialených hudobných svetov. Komentovaná prehliadka s interakciou účastníkov. Návštevníkom sú nástroje k dispozícií v rámci otváracích hodín. Pre rezerváciu termínu kontaktujte: hudobneatrium@svkbb.eu, 048/4710744  , od 2. januára – 31. decembra 2024

VÝSTAVY

Galéria v podkroví

Marián Mikloš: Životom cez obrazy a sochy

výstava k životnému jubileu, potrvá do 23. februára

Jaroslav Uhel: Ohliadnutie

výstava k životnému jubileu

vernisáž 29. február o 17:00 hod.,  potrvá do 11. apríla.

Átrium

Študentský ateliér

prezentácia študentských prác Súkromnej školy umeleckého priemyslu vo Zvolene 1. február – 29. marec

1.  poschodie

Svetielko nádeje

výstava venovaná aktivitám združenia, potrvá do 1. marca.

Stále výstavy a exkurzie v ŠVK

Župný dom a jeho „Genius loci”

Turistické exkurzie do priestorov bývalého Župného domu a expozícií Literárneho a hudobného múzea pre individuálnych návštevníkov  a skupiny na objednanie: exkurzie@svkbb.eu, 048/4710776, vstupné 2 €.

Veda v hraČKÁCH

Interaktívna výstava vedeckých hračiek, jednoduchých experimentov a hlavolamov, individuálni návštevníci a skupiny na objednanie: vedavhrackach@svkbb.eu, 048/4710733, Librarium, vstupné 2 €.

Literárne a hudobné múzeum

STÁLE MÚZEJNÉ EXPOZÍCIE LHM

Múzeum – domov múz je  vo februári 2024 z technických príčin zatvorené!

Ľudové hudobné nástroje na Slovensku

Bábkarský salón, otvorené denne od 10:00 do 17:00 hod., posledný vstup o 16:00 hod.

Pamätný dom J. G. Tajovského v Tajove

otvorené SEPTEMBER až JÚN: utorok – nedeľa od 9:00 – 16:00 hod. (potrebné dohodnúť návštevu 2 dni vopred).

JÚL až AUGUST: utorok – nedeľa od 9:00 – 12:00/13:00 – 16:00 hod., kontakt: lhmbb@svkbb.eu, tel. 0905303593.

Zdroj: Soňa Šóky, Foto: ŠVK a ilustračné