Posledný Letný večer na Starej tržnici: Objavte čaro nepoznaného regiónu Hont

KULTÚRA
0 /

Na budúci  štvrtok sa bude na banskobystrickej Starej tržnici diskutovať o nepoznanom regióne Hont. Hostia budú rozprávať  sa o tom, aké bohatstvo ukrýva tento malý kúsok zeme.

Podujatie „Objavte čaro nepoznaného regiónu Hont“ na Starej tržnici sa uskutoční vo štvrtok 24. augusta 2023 od 18:00 hod. s Jakubom Dvorským, spoluzakladateľom OZ Lišov Múzeum a Vierkou Šimčikovou z Olej Hont. Hudobný hosť:Swingin‘ Gentlemen / Martin Uherek, Michal Zápotocký a Róbert Ragan Jr.

Jakub Dvorský

Jakub Dvorský

Súčasťou letného večera bude ochutnávka za studena lisovaných rastlinných olejov z Hontu a možnosť odfotiť sa v maskách z Galérie Lišov. Moderátorským slovom vás bude sprevádzať Peter Magurský, o gastrozážitky sa postarajú prevádzky na Starej tržnici.

Galéria Masiek v Lišove  je prvá galéria na Slovensku, od zberateľa Martina Davida Clarka, z Anglicka, kde nájdete viac ako 400 masiek z celého sveta. Vstúpite do malého obchodíka, kde nájdete jedinečné handmade výrobky z Lišova a okolia, a prejdete si miestnosti plné fantastických starých afrických, ázijských, novodobých európskych masiek, niečo z Ameriky, a samozrejme aj tie naše.

Vierka Šimčiková

Vierka Šimčiková

Na Starej tržnici v Banskej Bystrici budete môcť diskutovať so spoluzakladateľom OZ Lišov Múzeum Jakubom Dvorským, ktorý vám porozpráva,  z koľkých kútov sveta pozostáva výstava masiek a na aké najrôznejšie rituály sa využívali. Prečo mu za domom stojí keltské obydlie a ako ho stavali. Čo vieme nájsť v typickej “Lišovskej chyži” a kopu všeličoho iného.

Vierka Šimčiková z Olej Hont vám prezradí tajomstvá semiačok a ako z nich vytvoriť oleje, ktoré si nájdu využitie nie len vo vašej kuchyni či lekárničke, ale aj v kozmetike. O jeho kvalite a chuti sa budete môcť presvedčiť počas ochutnávky.

Swingin‘ Gentlemen

Swingin‘ Gentlemen

O príjemnú atmosféru počas večera sa bude starať jazzová kapela Swingin‘ Gentlemen. Zároveň  sa budete môcť odfotiť v maskách z Múzea Lišov.

Oblastná organizácia cestovného ruchu Stredné Slovensko ďakuje za podporu Ministerstvu dopravy SR.

Autor: (tom), Foto: (OOCR Stredné Slovensko, OZ Lišov Múzeum a Olej Hont