Pietna spomienka na architekta Ladislava E. Hudeca pri rodinnej hrobke

KULTÚRA
1 /

V piatok 26. októbra 2018 uplynie 60 rokov od smrti významného architekta z Banskej Bystrice Ladislav Eduarda Hudeca. Pri tejto príležitosti sa v tento deň na evanjelickom cintoríne v Banskej Bystrici o 16:00 hod. uskutoční pietna spomienka pri rodinnej hrobke Hudecovcov.

Pietna spomienka na veľkého architekta pri rodinnej hrobke

Organizátormi sú nezisková organizácia Centrum architekta L. E. Hudeca (C.A.L.E.H.) a Mesto Banská Bystrica. Podľa historičky Kláry Kubičkovej  sa pietnej spomienky zúčastní aj delegácia z Maďarska.

Rok 2018 je v meste pod Urpínom Rokom architekta Hudeca.  C.A.L.E.H. chce v budúcom roku sprístupniť aj stálu expozíciu architekta L. E. Hudeca. Cieľom centra je zachovanie hodnôt životného diela architekta. Týka sa to troch miest: Banská Bystrica, v ktorej sa narodil a kde sú uložené jeho telesné pozostatky, Budapešť, kde študoval a Šanghaj, kde vytvoril svoje vrcholné architektonické diela.

Hudec postavil v Šanghaji najvýznamnejšie stavby vrátane prvých mrakodrapov, pričom bol svojho času najväčším zahraničným architektom pôsobiacim v tomto čínskom meste. Neprojektoval len výškové budovy, v priebehu tridsiatich rokov postavil v meste viac ako šesťdesiat objektov. Tretina jeho stavieb je na listine chránených čínskych historických pamiatok.

hudec1

Architekt Ladislav E. Hudec (8. 1. 1893 – 26. 10. 1958)

Narodil sa v roku 1893 v Banskej Bystrici. Študoval na technike v Budapešti a ako dôstojník Rakúsko – uhorskej armády sa počas prvej svetovej vojny dostal do ruského zajatia. Ocitol sa na Sibíri, odkiaľ v roku 1916 spolu s bratom Gejzom ušli do Číny.

Do Šanghaja prišiel až po dvoch rokoch strastiplného putovania. O osude jeho brata nevieme nič. Od roku 1920 začal Ladislav Hudec pracovať v ateliéri amerického architekta R. A. Curryho. Spolu navrhli American Club a MC Tyeire School. V Ázii je Hudec známy pod menom La-s´-sluo Wu-ta-kche. Hovorí sa o ňom ako o mužovi, ktorý zmenil tvár Šanghaja.

sanghaj-hudecov hotel

Svoje najdôležitejšie diela navrhol Hudec neskôr vo vlastnom ateliéri, ktorý založil v roku 1925. Hudec je autorom viacerých kostolov, univerzity, bánk, klubov a ďalších skvelých stavieb. Je to predovšetkým 22 – poschodový Park Hotel spojený s bankou z roku 1934. Bola to nielen prvá výšková stavba v Šanghaji, ale dlhé roky bola najvyššou budovou mimo Severnej Ameriky.

Táto jedinečná budova bola postavená v štýle Art – Deco a očarila mnohých ľudí. Na jej poslednom poschodí navrhol Hudec nočný bar s otváracou strechou. Hotel sa stal symbolom západnej moderny v Číne, symbolom myšlienkovej výmeny, symbolom „Paríža východu”. Táto architektúra je dnes zapísaná medzi dôležitými pamätihodnosťami Šanghaja.

Ladislav Hudec zomrel v roku 1958 v Berkeley. Z Ameriky bolo jeho telo podľa vlastného závetu prevezené na Slovensko v roku 1970 a pochovaný je na Evanjelickom cintoríne v Banskej Bystrici.

hudec2