Piatková premiéra po prvýkrát v histórii Divadla Štúdio tanca ako live stream!

KULTÚRA
0 /

Chystané uvedenie multimediálneho diela JUMBLE plánované na tento týždeň je nútené banskobystrické divadlo preniesť do online priestoru vo forme živého prenosu na www.facebook.com/divadlostudiotancabb.

Premiéra cez internet

V piatok 16. októbra 2020 o 20:00 hod. sa tak vnímavým divákom naskytne možnosť celosvetovo vzhliadnuť prácu tohto uznávaného súboru venujúcemu sa súčasnému tancu profesionálne už viac ako 22 rokov.

O aktuálnej situácii hovorí Pavol Gajdoš, projektový manažér DŠT:

„Všetci vieme o limitoch virtuálneho priestoru oproti reálnej skúsenosti s umením, no v plynúcich momentoch s premiérou „na spadnutie“ inú alternatívu nevidíme. Zároveň však vzniknutú situáciu vnímame ako šancu na spojenie s celým svetom. Ak máte tam niekde – na druhej strane glóbusu, alebo hneď vo vedľajšom okrese priateľov či známych, ktorých by zaujímalo čo to tu v našom divadle – v Banskej Bystrici – na Slovensku – v Európe robíme, dajte im prosím vedieť.“

Ďalej dodáva:

„Aj takto sa budeme môcť (musieť) podeliť so všetkými o našu prácu. Dúfame, že aspoň takým spôsobom budeme schopní preniesť aj keď štipku mágie umenia, ktoré tak veľmi všetci v týchto neľahkých dňoch potrebujeme…“

JUMBLE uvedie Divadlo Štúdio v interpretácii umeleckého súboru zloženého z tanečníkov a tanečníc z troch kontinentov z krajín ako Čile, Malajzia, Poľsko, Cyprus a Slovensko.

Fbevent: www.facebook.com/events/2736773639944232 .

JUMBLE –  autorská zmiešanina

Stano Dobák, tvorca najnovšej inscenácie má za sebou pozoruhodný backround. Slovák, žijúci v Belgicku síce začínal ako tanečník, no postupne ho očaril jazyk filmu a nových médií.

Vo svojom umeleckom zameraní tento uznávaný tvorca spája (pre mnohých nespojiteľné) svety ľudského fyzičnas digitálnym svetom, v ktorom vládnu nuly a jednotky. Jumble by sa dalo preložiť ako zmiešanina…

Ďalšia kapitola v poetike divadla

Dialóg živelného tanca so strojovosťou moderných technológií v takýchto rozmeroch je novinkou aj pre tak progresívnu scénu ako je Divadlo Štúdio tanca.

Vnímavý divák sa môže tešiť na multimediálne predstavenie prinášajúce spoluprácu energií tiel, scény, video artu a interaktívnej hudby. Tanečník sa stáva zároveň súčasťou výpravy, reproduktorom i projekčnou plochou.

Spojenie diela s esenciou dnešných dní….

V dobe, keď nielen umenie, ale aj samotný každodenný život osciluje medzi obývaním reality i virtuality súčasne, chce JUMBLE priniesť medzi oba tábory určité zmierenie.

Na pozadí každodennosti pandemických hrozieb a karantén sa aj umelci stále viac zamýšľajú nad expadnovaním svojej tvorby za hranice „bežného“ fungovania. Vznikajúca inscenácia má ambíciu tieto hranice pomenovať a následne búrať.

Odvážne predstavenie vyniká nielen formou

Predstavte si divadlo, ktoré sa odohráva rovnako smerom od začiatku do konca, ako aj od konca smerom k začiatku s vyvrcholením v presnom strede – v akejsi rituálnej singularite. JUMBLE okrem inovatívnej formy má čo povedať aj svojim obsahom.

Prepojenie niečoho, čo je maximálne “demokratické” a niečoho, čo je maximálne “komunistické”. Ako by vyzerali tieto politické idey pretlmočené do pohybu a rovnako aj do všetkých ostatných zložiek predstavenia?

Viac info na: www.studiotanca.sk.

Zdroj: Lucia Šebestová, Foto: DŠT