Otvárací koncert VIII. ročníka medzinárodného organového festivalu Vivat Vox Organi 2020

KULTÚRA
0 /

V sobota 25. júla 2020 sa otváracím koncertom o 19:00 hod. v kostole Premenenia Pána v Španej Doline začne v poradí už ôsmy ročník medzinárodného organového festivalu Vivat Vox Organi 2020.

Ilja Voellmy s manželkou Anninou v Španej Doline

V historickom chráme, za historickým organom Martina Podkonického z roku 1751, sa predstaví švajčiarsky organista ruského pôvodu Ilja Voellmy. Na koncerte vystúpi aj jeho manželka – violončelistka Annina Voellmy.

Ilja Voellmy Kudrjavtsev sa narodil v ruskom Petrohrade. Po dokončení štúdia na Konzervatóriu v Petrohrade, pokračoval v postgraduálnom štúdiu pod vedením Davida Titteringtona a Lionela Rogga, na Kráľovskej hudobnej akadémii v Londýne. Už počas štúdií na Akadémii bol držiteľom rôznych ocenení a v roku 2008 promoval s diplomom DipRAM.

Vystupoval na mnohých londýnskych festivaloch, ako napríklad na festivale Spitafields, London Handel, na festivale City of London a Southbank centre Messiaen Festival 2008.V roku 2009 sa Ilya Kudryavtsev presťahoval z Londýna do Švajčiarska, aby sa stal titulárnym organistom v kostole sv. Martina v Liestale.

Pravidelne uvádza svoje recitály vo Švajčiarsku, Francúzsku, Nemecku, Rusku a Veľkej Británii. Ilya tiež rád vystupuje na rôznych projektoch s inými nástrojmi v rôznych „exotických“ kombináciách, ako je organ a pantomíma alebo organ a tanec alebo organové improvizácie na texty či obrazy. V Španej Doline sa Ilja predstaví spolu so svojou manželkou a prednesú recitál pozostávajúci z diel pre organ a violončelo.

Annina Voellmy je aktívnou koncertnou majsterkou od roku 2001.Špecializuje sa na komornú a cirkevnú hudbu a duchovnú improvizáciu. Je absolventkou petrohradského konzervatória, pod vedením A. Nikitina. Pravidelne koncertuje vo Švajčiarsku, Veľkej Británii, Nemecku, Taliansku, Francúzsku a Rusku.

Program otváracieho koncertu festivalu

1) William Byrd (1543-1623): The Bells

2) Ilja Voellmy Kudrjavtsev a Annina Voelly (Duo Chants Russes):ImprovizáciaFrage – Antwort

3) Antonio Vivaldi (1678-1741): Sonata E-moll  op.14 No.5

(Časti: Adagio, Allegro, Adagio, Allegro)

4) Jehan Titelouze (1563-1633):

Magnificat Primi Toni časti:Plain Chant, Magnificat, Quia Respecsit, Et Misericordia Ejus, Deposuit Potentes, Suscepit Israël, Gloria Patri et Filio

5) Max Bruch (1838-1920): Kol Nidrei op. 47

6) Ilja Voellmy Kudrjavtsev a Annina Voelly (DuoChants Russes): ImprovisationDialog ohne Worte

K potrebnej výbave návštevníkov organových koncertov budú patriť aj rúška alebo ochranné masky, prípadne iné ochranné pomôcky prekrývajúce ústa a nos. Vstupné je doborovoľné.

Medzinárodný organový festival Vivat vox organi 2020 potom pokračuje ďalším koncertom v sobotu 1. augusta 2020 o 19:00 hod. v Španej Doline. Predstaví sa Vladimír Kopec, slovenský organista pôsobiaci v nitrianskej katedrále. Okrem toho je v každý pracovný deň od 16:00 hod. možné absolvovať organové auditórium a moderovanú prehliadku historického kostola a barokového organa v Španej Doline.

Zdroj: Matúš Kucbel, Foto: ilustračné