Originálna Noc s Andersenom vo Verejnej knižnici Mikuláša Kováča

KULTÚRA
0 /

Vo Verejnej knižnici Mikuláša Kováča sa aj tohto roku konalo podujatie pre deti Noc s Andersenom.  Je to medzinárodné podujatie na podporu čítania, ktoré sa organizuje pri príležitosti výročia narodenia dánskeho rozprávkara Hansa Christiana Andersena (2. 4. 1805 – 4. 8. 1875).

Od roku 1967 je 2. apríl vyhlásený za Medzinárodný deň detskej knihy. Podujatie po prvýkrát organizovali knihovníčky Mirka Čápová a Hana Hanáčková v Uherskom Hradišti v roku 2000, kedy v ich knižnici prespalo 20 detí.

Počas 20 rokov sa z pôvodne komornej záležitosti stalo úspešné medzinárodné podujatie, do ktorého sa zapájajú knižnice nielen v Českej republike a na Slovensku, ale aj v Poľsku, Slovinsku, Chorvátsku, Srbsku, Bulharsku, Grécku, Veľkej Británii, Nemecku, Dánsku, Španielsku, Portugalsku, Švajčiarsku, Francúzsku, Taliansku, na Malte a Novom Zélande.

Na Slovensku Noc s Andersenom od roku 2006 koordinuje Spolok slovenských knihovníkov a knižníc. Koná sa vo všetkých regiónoch Slovenska a každoročne pribúdajú ďalšie kultúrne a vzdelávacie zariadenia. Verejná knižnica Mikuláša Kováča sa do tohto medzinárodného podujatia zapája už od roku 2006.

Aj tento rok pripravila pre deti originálny kultúrny program, ktorý sa odohrával v pobočke Fončorda. Minulý týždeň sa 25 detí „stretlo” s rozprávkarom Hansom Christianom Andersenom, ktorý im prerozprával svoj životný príbeh a čítal aj ukážky zo svojich rozprávok. Neskôr mohli deti vidieť scénické tance s ukážkami z rozprávky Snehová kráľovná.

Nielen deti si užívali cestovanie turistickým vláčikom, ktorým sa so spevom odviezli k Bábkovému divadlu na Rázcestí, kde ich čakal ďalší program v podobe výroby ponožkových bábik aj zábavného skúšania rôznych kostýmov, masiek a parochní. Program pokračoval po príchode do knižnice, kde nasledovala „pátračka” alebo hľadanie pokladu s indíciami z rozprávok H. Ch. Andersena.

Na torte – nájdenom poklade – si potom pochutnali všetky deti. Počas Noci s Andersenom vo Verejnej knižnici Mikuláša Kováča nechýbala ani diskotéka, pozeranie rozprávky a čítanie. Zážitkom pre mnohých bolo aj spanie v spacích vakoch priamo v knižnici.

Mgr. Katarína Lehotská Mikuláková, marketingová manažérka Verejnej knižnice Mikuláša Kováča k tomu uviedla:

„Počas Noci s Andersenom strávia u nás deti nezabudnuteľnú noc v knižnici plnú čítania, zábavy, dobrodružstiev a súťaží. Veríme, že zážitky v knižnici im pomôžu vytvárať pozitívny vzťah k čítaniu, ku knižniciam a zmysluplnému tráveniu voľného času. Noc s Andersenom vo Verejnej knižnici Mikuláša Kováča tento rok podporila Občianska rada Fončorda, Výbor mestskej časti Fončorda a OZ Zelená Fončorda, vďaka ktorým sme mohli deťom zo sídliska Fončorda pripraviť ešte pestrejší program, stravu aj darčeky, čo ešte umocnilo zážitok z podujatia a za čo im aj touto formou ďakujeme.“

Katarína Lehotská Mikuláková

Katarína Lehotská Mikuláková

Zdroj: Katarína Lehotská Mikuláková  , Foto: VKMK a ilustračné