Online projekt zameraný na vyšehradskú spoluprácu Mladí sú budúcnosť s celosvetovou účasťou

KULTÚRA
0 /

Usporiadatelia medzinárodného festivalu The Legits Blast zaradili do svojho programu opäť aj koncept zameraný na vzdelávanie detí a mládeže do 18 rokov. Mladí sú budúcnosť, alebo Youth is the Future, zaznamenal počas predchádzajúcich troch dní niekoľko úspechov. Okrem vysokej účasti na online tanečných battloch evidujú organizátori aj pozoruhodnú sledovanosť živého prenosu.

Projekt odštartovali štvrtkové tanečné workshopy s umelcami z USA, Poľska a Fínska.

,,Už v prvý deň akcie sme zaevidovali stovky odoberateľov nášho livestreamu. Myslíme si, že za vysoké číslo môže najmä online forma, vďaka ktorej bol projekt omnoho dostupnejší pre mládež nielen z Európy, ale i z Ázie a Afriky,“

informuje o akcii Miro Križan, jeden z organizátorov.

Priaznivé výsledky ukázali aj streetdance súboje, v ktorých sa súťažilo o titul najlepšieho tanečníka.

,,Registrácie prebiehali už od októbra. Všetci uchádzači museli k prihlasovaciemu formuláru nahrať video, na základe ktorého ho porota posunula alebo neposunula do užšieho výberu. Najlepších 8 tanečníkov si napokon na medzinárodnej úrovni porovnalo svoje schopnosti v online prenose. Medzi absolútnu špičku sa podarilo prebojovať aj niekoľkým reprezentantom Slovenska a nás veľmi teší, že práve tu sa ukázalo, že máme doma obrovské mladé talenty,“

dodáva Križan.

V elitnej osmičke tanečníkov najviac zažiaril Nubi z Egypta, ktorý sa napokon stal víťazom prestížnej súťaže. V kategórii 1vs1 Kids Breaking spomedzi 135 záujemcov zvíťazil Bboy Miracle z Ruska.

Atraktívnou súčasťou piatkového programu bol napríklad hudobný workshop, ktorého sa zhostil DJ Jasty z Česka. Výtvarné umenie zastrešil po lektorskej stránke graffiti writer Ewilone, za pomoci ktorého si deti mohli doma vytvoriť unikátnu pomaľovanú džínsovú bundu. Obrovský záujem vzbudila aj online diskusia.

,,Prostredníctvom nášho webu sa deti mohli zapojiť aj do inšpiratívnej debaty, ktorú viedol Laci Strike s umelcami z krajín Vyšehradsej štvorky. Sme radi, že u mládeže rastie chuť na informácie o umení a kultúre ako takej. Taktiež nás teší, že vnímajú súčasnú situáciu okolo nás a neboja sa otvorene o nej diskutovať,“

uzatvára Miro Križan.

Organizátori veria, že akciou podporili nielen vzdelanie mladých, ale tiež prispeli k vytvoreniu nových priateľstiev, ktoré môžu v budúcnosti viesť k ďalším dôležitým medzinárodným spoluprácam.

Projekt z verejných zdrojov podporil Vyšehradský fond a Fond na podporu umenia. Viac o projekte Mladí sú budúcnosť na www.youthisthefuture.com.

Zdroj: Romana Dorotovičová, Foto: The Legits Blast