Ondrej Sokol 17. januára 2023 v Banskej Bystrici: Ako som vozil Nórov aj Kórejcov

KULTÚRA
1 /

Po dvoch úspešných knihách o tom, aké je to voziť Nórov, prichádza Ondrej Sokol s historkami o vození Kórejcov. Svoju novú knihu Ako som vozil Kórejcov, ktorá sa tiež nesie v duchu jeho hesla „jedinou nevýhodou práce vodiča autobusu sú cestujúci“,  predstaví  v utorok 17. januára 2023 v Banskej Bystrici.

Ako som vozil Kórejcov

Knihy Ako som vozil Nórov a Ako som vozil Nórov 2: Za polárnym kruhom sa veľmi rýchlo stali bestsellermi. Kniha Ako som vozil Kórejcov (Eruditio, 2022), ktorá vyšla vlani pred Vianocami, sa tiež v krátkom čase vypredala.

Vari najznámejší slovenský „autobusár“ Ondrej Sokol v nej ponúka historky o vození Kórejcov. Obmena národnosti cestujúcich prináša nové spôsoby, akými sa dá šoférovi autobusu skomplikovať život. Zmena nastáva aj v prostredí.

Ondrej Sokol

Ondrej Sokol

Tentoraz sa Ondrejov autobus nebude premávať len po Nórsku, ale rovno krížom cez celú Európu. Z Nemecka cez Rakúsko s móresmi z čias monarchie, urobí si zastávku v čiernej diere strednej Európy a cez našich južných susedov sa pretrmáca na divoký Balkán okolo roku 2014, aby sa šťastlivo presunul vpred v čase aj v priestore za severný polárny kruh…

Čo sa nemení, je Ondrejov typický humor a rozprávačský talent, ktorý čitateľov automaticky vtiahne na sedadlo vodiča medzi fotomaniackeho mnícha a sprievodkyňu. Napínavou jazdou zahraničím zistia, že nezáleží na tom, či sú v Nemecku, u susedov alebo na Balkáne.

Všade sa nájde nejaký dôležitý colník, šéf parkoviska, dôchodca alebo čajka, ktorí im chcú pokaziť deň. Kniha obsahuje tradične veľa zábavy, dve záhadné kórejské tabletky a dokonca aj romantickú líniu, v ktorej budete fandiť autorovmu kukovi.

Ondrej Sokol pri čítaní zo svojej knihy

Ondrej Sokol pri čítaní zo svojej knihy

Z knihy

Opatrne vystrčím nos Kebabu do ulice zvanej nápadito Ilica. Nevidím žiadnych policajtov ani zákerné električky. Smelšie pokračujem. O tristo metrov už uvidím vchod do známej pasáže, zabrzdím pri obrubníku, ťuknem do spínača dverí a ohlásim: „Sme tu!“

Čo nasleduje, pripomína zo všetkého najviac americký film o hasičoch. Hneď ako zaznie poplach, posádka požiarnej zbrojnice vyskakuje z postelí, šmýka sa po tyči a synchronizovane uteká k autám.

Tourlíderka vykríkne akýsi povel, zoskočí zo schodov na chodník, strčí hlavu do dverí autobusu a začne skandovať: „A-JÍ, A-JÍ, A-JÍ, A-JÍ!“ Do rytmu tlieska rukami, zatiaľ čo jej ľudia vybiehajú von, plným tryskom. Všetci. Aj mnísi. Aj osemnástky. Dokonca aj postaršie babky, o ktorých som si dovtedy myslel, že by sa pri rýchlejšom pohybe rozsypali na kusy ako porcelánové sošky.

Mihajú sa okolo mňa ako srnky za povzbudzovania Shin, ktorá bola zrejme v predchádzajúcom povolaní cvičiteľkou aerobiku a v predchádzajúcom živote prušiackym dôstojníkom. Keď je vonku posledný z mníchov, registrujem len mihnutie habitu, dievčina rázne poplieska dlaňou po dverách autobusu a zvolá: „GO, GO, GO!“

Som v takom šoku a úžase, že gombíky dverí v podstate stlačím reflexívne, trhnutím zaradím rýchlosť a rozbehnem sa tak prudko, že dvanásťtonový autobus podo mnou na dlažbe zahrabe.

Ondrej Sokol

Narodil sa v roku 1980 v katastri malebného mesta Trenčín. Mal snahu vyštudovať prekladateľstvo a tlmočníctvo, ale po zrušení fakulty sa napokon rozhodol splniť si detský sen a začal jazdiť pre Dopravný podnik Bratislava. Odtiaľ  to už nabralo rýchly spád. Po štyroch mesiacoch odišiel do Nórska a… dobre mu tak.

Je to práca vonku, posediačky, s pekným výhľadom a, ako sám vraví, rozmanitá, každý deň ho nasrdí niečo nové. Prvý záblesk lúčov slávy Ondreja zasiahol, keď na portáli Dailymale.sk vyšiel jeho debutový článok a internet vybuchol. Okamžite sa katapultoval medzi najobľúbenejších autorov a s každým ďalším príspevkom narastal tlak, aby texty vydal knižne.

Tak sa aj stalo. Ak očakávate, že v jeho knihách sa dozviete pikošky z geografických a demografických rozdielov a zvyklostí, máte čiastočne  pravdu. Akurát, že ich nemusíte postrehnúť, pretože sa budete práve smiať na jeho neopakovateľných, trefných prirovnaniach alebo na jeho skvostnom majstrovstve špičkovania pointy.  (Vydavateľstvo Eruditio: https://eruditio.sk/autori1/ondrej-sokol)

Beseda a autogramiáda s Ondrejom Sokolom sa uskutoční v utorok 17. januára v Cikkerovej sieni Radnice na Námestí SNP v Banskej Bystrici o 17:00 hod. Zaznejú na nej ukážky z knihy Ako som vozil Kórejcov, otázky aj odpovede a samozrejme bude aj autogramiáda.

Hoci kniha je momentálne vypredaná (pripravuje sa dotlač), tlačiarne prisľúbili, že časť dotlače stihnú urobiť do utorkovej besedy v Banskej Bystrici, kde bude možné kúpiť si ju.

Zdroj: Anna Gudzová , Foto: archív Ondreja Sokola