Odkrývanie 2019: Štyridsiatnici o Nežnej a koncert legendárnej Zuzany Homolovej

KULTÚRA
0 /

V sobotu 15. júna 2019 sa v bystrickom kultúrnom centre Záhrade uskutoční už siedmy ročník podujatia Odkrývanie, ktoré je venované pamiatke a odkazu zakladateľa Ústavu pamäti národa Jánovi Langošovi.

Odkrývanie a diskusia

Ján Langoš má v Záhrade umiestnený pomník od Mateja a Karola Rosmányovcov. Aj v tomto roku podujatie prinesie zaujímavú diskusiu a koncert legendy domácej alternatívy.

Vzhľadom na blížiace sa 30. výročie novembrovej revolúcie, tohtoročné Odkrývanie prinesie v diskusnom cykle Literárne disko trochu netradičný pohľad na známe udalosti. Do Banskej Bystrice zavítajú Matúš Kostolný (šéfredaktor Denníka N) a Martin Hanus (zástupca šéfredaktora konzervatívneho denníka Postoj), aby diskutovali o tom, ako vnímali udalosti v novembri 1989, keď boli ešte príliš mladí na to, aby sa ho aktívne zúčastnili.

Čo dôležité pre nich nesie odkaz Nežnej revolúcie a čo sa ukázalo ako nesprávne? Kam sa posunula spoločnosť a dejatelia novembrových dní? Aj na tieto otázky budú odpovedať o 18:30 v bašte pri Lazovnej bráne (vstup cez Lazovnú 19).

Ján Langoš

Narodil sa 2. 8.1946 v Banskej Bystrici. Bol ženatý, otec dvoch dcér. Absolvoval SVŠT v Bratislave. Od začiatku 70-tych rokov pracoval v Ústave technickej kybernetiky SAV. V 80-tych rokoch bol jednou z kľúčových osobností slovenského disentu. Podieľal sa na aktivitách podzemnej univerzity. Po novembri 1989 sa stal poslancom Federálneho zhromaždenia ČSFR, po voľbách v roku 1990 bol vymenovaný za Federálneho ministra vnútra ČSFR. V tejto funkcii sa v podstatnej miere zaslúžil o rekonštrukciu FMV a o zrušenie a rozpustenie ŠtB. Bol predsedom Demokratickej strany.

Celoživotným dielom Jána Langoša bol zápas proti totalitným režimom, ktorými naša krajina prešla v 20. storočí. Bol bytostne presvedčený o tom, že predstavujú zlo pre jednotlivca i spoločenstvá. Jeho úsilie o odkrytie plnej pravdy o ich nemorálnosti a protiprávnosti vyvrcholilo v auguste 2002 schválením zákona o pamäti národa a následným zriadením Ústavu pamäti národa, ktorý naďalej zostane nositeľom a realizátorom jeho myšlienok.

Koncert

Na diskusný program nadviaže hudobná časť, avšak už priamo v kultúrnom centre Záhrada, kde je umiestnený aj Langošov pomník Odkrývanie, podľa ktorého je pomenované aj spomienkové podujatie. Každý rok 15. júna vystupujú v Banskej Bystrici interpreti a hudobné telesá, ktoré patria k neodmysliteľnej súčasti domáceho undergroundu a inak tomu nebude ani v tomto roku.

Hudobnou hosťkou bude Zuzana Homolová, ktorá vystúpi s gitaristom Milošom Železňákom. Homolová sa už desiatky rokov venuje interpretácii balád a spolu so svojimi súputníkmi kladie dôraz na koncentrovaný výraz piesní a starých príbehov, v ktorých vytvárajú atmosféru výnimočnosti. Vstup na celé podujatie je voľný.

Projekt Literárna bašta a kultúrne centrum Záhrada z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia, ktorý je zároveň ich hlavným partnerom.

Zdroj: Slavo Sochor, Foto: archív a ilustračné