November v Bábkovom divadle na Rázcestí

KULTÚRA
0 /

Uplynulý mesiac v dôsledku opatrení súvisiacich s koronavírusom Bábkové divadlo na Rázcestí venovalo prípravám pre nové projekty, vďaka ktorým bude v spojení detskými aj dospelými divákmi. A tak sa zo živého divadelného priestoru presunulo, podobne ako iní, do online roviny.

Prvý úspešne spustený projekt

Dostal názov Divadlo ide do školy. Divadelný nápad, vďaka ktorému divadlo išlo do školy, i keď je pandémia a mnohé dvere sú pre verejnosť zatvorené,  ponúkali divadelníci už koncom októbra na viacerých banskobystrických i cezpoľných školách.

Tie mali možnosť vybrať si z repertoáru tituly, ktoré by so svojimi žiakmi chceli vidieť. K dispozícii bolo 6 titulov variovaných tak, aby si mali možnosť vybrať i triedy z 2. stupňa ZŠ ako i materské škôlky. Pre deti od 3 rokov boli v ponuke Dve rozprávky na brušku, Dobrú chuť, vlk!, ktoré dopĺňali inscenácie pre deti od 4 rokov Rozprávky o psíčkovi a mačičke, O chlapcovi, ktorý vymenil svoju čiapku za čokoládu.

BDNR zaradilo i špecifické divadelné predstavenie (Vý)Činy slovenčiny. Ide o divadelnú jednoaktovku zameranú na vybrané slová. Postavy Jazyčníka a Jazyčnice sprevádzajú dejom a svetom vybraných slov, vďaka čomu sa deti učia alebo opakujú hravou formou.

Pre vyššie ročníky bol zvolený titul Hviezdy sú tiché. Pred(náška)stavenie o vojnových časoch, holokauste, striedaní režimov spracúva denníky Anny Frankovej, Alie Rachmanovovej, Tatiany Savičevovej a Helgy Weissovej.

„Prakticky projekt funguje na princípe vyberte si – my radi pripravíme a doručíme. Zaktivizovali sme všetkých hercov a herečky, natočili inscenácie nanovo, aby boli čo najaktuálnejšie a pripravené priamo pre túto príležitosť, nachystali ich do balíčkov a priviezli až k žiakom a žiačkam,“

vysvetľuje dramaturgička divadla Lucia Panáčková.

V prípade, že škola nedisponovala vlastnou technikou, divadlo vedelo pomôcť aj v tomto smere – zapožičalo techniku bezplatne na potrebné obdobie. Školy neboli ohraničené časom. Inscenácie mohli a môžu sledovať kedykoľvek, v rámci akejkoľvek hodiny či školského klubu.

Projekt Divadlo ide do školy sa usiloval hlavne o osobnejší kontakt so školskými divákmi. I preto k inscenáciám BDNR  pribalilo pozdrav šitý na mieru. Herečky a herci nahrali pre každú triedu, ktorá prejavila záujem o Divadlo ide do školy, príhovor – jedinečný, neopakovateľný, aby vedeli, že spojenie s nimi je pre hercov veľmi dôležité.

„Niektoré z pripravovaných DVD si už našli svoje miesta. ZŠ Ďumbierska, ako prvá, už svoje divadlo v škole má. Záujem je veľký, a to nás veľmi teší,“

dodáva Panáčková.

Druhá časť aktivít Bábkového divadla na Rázcestí

Je adresovaná verejnosti, dospelým i deťom. Zachovali sa zaužívané nedeľné rozprávky v divadlách, v rámci ktorých sa vysielajú inscenácie pre deti rôzneho veku v typickom čase o 16:00 hodine.

Jedinou zmenou je online prostredie. Divadlo myslelo aj na aktuálnu situáciu, konkrétne špecificky rozvrstvené jesenné prázdniny. Každý deň počas nich BDNR uviedlo inú inscenáciu. Program bol zostavený tak, aby sa v ňom vyskytovali najmä nové tituly Bábkového divadla na Rázcestí.  I preto sa jesenné prázdniny začali premiérou hry Jozefa Mokoša s názvom Hra pod režijným vedením Mariána Pecka.

Linky, na ktorých bude video sprístupnené na 24 hodín diváci získajú po zakúpení vstupeniek na stránke ticket-artu prostredníctvom mailu vo svojom e-tickete.

Produkcie pre mladých a dospelých ľudí uvádza BDNR taktiež v pravidelných hracích dňoch a časoch (utorok/streda, 19:00 hod.). Pohľady do spätného zrkadla sú inšpirované jubilejnou 60. divadelnou sezónou. Ide o rozhovory s pánom Jozefom Mokošom, ktorý v 60. – 80. rokoch pôsobil v Krajskom bábkovom divadle postupne ako dramaturg, umelecký šéf a riaditeľ.

Vzor ponuky pre dospelých dopĺňa formát recesistickej talkshow Hviezdy bábkového divadla. Anna Hajduková a Andrej Polakovič vo svojom štúdiu privítajú mnoho slávnych ľudí, ktorí a ktoré hýbali a hýbu trendmi bábkového sveta. Spomínané produkcie sa vysielajú v týždenných obmenách vždy o 19:00 hod.

Kúpa vstupeniek pre produkcie pre mladých a dospelých sa nevyžaduje.  Produkcie budú dostupné na webe divadla v sekcii videotéka alebo na youtube kanáli Bábkového divadla na Rázcestí.

Zdroj: Lucia Panáčková, Foto: BDNR