Nová premiéra v Divadle Štúdio tanca: Tri rôzne prístupy, traja autori z troch kontinentov

KULTÚRA
0 /

Divadlo Štúdio tanca prichádza s premiérou hneď troch predstavení v jeden večer pod spoločným názvom < 3 (Trojica). Komponovanému večeru zabezpečil umelecký mentoring uznávaný tanečník Martin Kilvády. Prvá premiéra je v piatok 24. novembra o 19:00 a druhá v sobotu 25. novembra o 19:00 hod.

Diváci tak budú mať možnosť zažiť trojicu predstavení od choreografov s úplne odlišným kultúrnym zázemím, umeleckým a autorským prístupom.

Trojica on Vimeo

Martin Kilvády (SK/BE) uvedie predstavenia Zlaté dno, ktoré skúma tanec ako remeslo a kladie dôraz na fyzickosť. Indira Chamalé (Guatemala) s predstavením Filomena načrie do histórie svojej rodiny v Južnej Amerike. A Cindy Ng (Malajzia) sa bude v predstavení Nirvana venovať témam života a smrti cez optiku budhizmu.

„Touto premiérou oslavujeme našu možnosť spojiť tri kontinenty a veľmi odlišné kontexty, pričom všetky sú prepojené práve naším divadlom a naším mestom. Pretože nejde o to, aby sme kultúru používali ako štít proti odlišnostiam, ale ako zrkadlo, v ktorom sa odrážajú. Tri kontinenty, tri kontexty, rôzne súčasnosti tancujúce pod jednou strechou. To je to, za čím si stojíme,”

hovorí umelecký vedúci Divadla Štúdio tanca Zebastián Méndez Marín.

Zebastián Méndez Marín.

Zebastián Méndez Marín.

O autoroch

Martin Kilvády (BE/SK) / Zlaté dno

Martin v oblasti profesionálneho súčasného tanca pôsobí už 25 rokov. Rád študoval, prijímal zložitosti tvorivých procesov, strávil nespočetné hodiny s ľuďmi, ktorých má rád, cestoval po svete a prezentoval prácu na javisku a v tanečných štúdiách.

Martin Kilvády

Martin Kilvády

Indira Chamalé Ortiz (Guatemala) / Filomena

Indiru baví skúmať vzťah medzi telom, pohybom a prostredím. Tanec pre ňu znamená možnosť priniesť na javisko jedinečnú atmosféru, cez ktorú môže každý interpetovať svoj vlastný príbeh.

Indira Chamalé Ortiz

Indira Chamalé Ortiz

Cindy Ng (Malajzia) / Nirvana

Cindy sa zaujíma o umeleckú tvorbu, odkedy začala tancovať. Ponára sa do sveta vlastných predstáv s množstvom obrazov, ktoré sa jej v náhodných momentoch odohrávajú v hlave.

Cindy Ng

Cindy Ng

Zdroj: Veronika Chrienová  DŠT, Foto: DŠT BB a ilustračné