Noc literatúry 2019 predstaví nové knihy a bystrické miesta

KULTÚRA
0 /

Z májovej európskej Noci literatúry sa už stala tradícia. Podujatie, ktoré sa koná v desiatkach miest po starom kontinente, už 22. mája v Banskej Bystrici predstaví nielen knižné novinky z európskej produkcie, ale aj nové priestory, ktoré za posledný rok pribudli na banskobystrickú kultúrnu mapu.

Bystrická Noc literatúry 2019

„Veľké literárne podujatie, ktoré do mesta prináša projekt Literárna bašta a kníhkupectvo Artforum, bude mať v tomto roku päť stanovíšť,“

hovorí jeden z organizátorov Slavo Sochor.

Nebudú chýbať stabilné miesta – Kníhkupectvo na Hornej Striebornej, bašta pri Lazovnej bráne, ale aj obľúbený klub U Francúza (Jazz Klub 12) na Hornej ulici. Novými literárnymi bodmi je tento rok expozícia Centra architekta L. E. Hudeca na Skuteckého 22 a tiež vznikajúci komunitný a kultúrny priestor 365.labb na Lazovnej 5.

Na Noc literatúry sa oplatí každý rok zavítať aj vďaka zaujímavým osobnostiam, ktoré čítajú z aktuálnych titulov európskej tvorby. Do Banskej Bystrice príde čítať obľúbený herec a hudobník Milo Kráľ, herečka a bystrická rodáčka Zuzana Kyzeková a tiež herečka Lucia Vráblicová, ktorej hlas je dobre známy aj poslucháčom literárneho vysielania Rádia Devín. Domáce osobnosti na tomto ročníku zastúpi advokátka Eva Kováčechová a sólista Štátnej opery Ivan Zvarík.

Ak chcete 22. mája vyraziť do bystrických ulíc za súčasnou literatúrou, určite neváhajte. Noc literatúry sa každý rok teší väčšiemu publiku. Prvé čítania sa na všetkých miestach začnú naraz o 19:00 budú sa opakovať v 15 – minútových intervaloch. Po čítaní vždy nasleduje 15 – minútová prestávka na presun. Na každom mieste budú návštevníkom k dispozícii dobrovoľníci a dobrovoľníčky. Vstup na podujatie je voľný.

Kompletný program Noci literatúry 2019 v Banskej Bystrici

A Literárna bašta, vstup cez bránu na Lazovnej 19

Paulina Wilk: Poznávacie znamenia (vyd. Literárna bašta / preklad: Kristína Karabová), číta Eva Kováčechová, právnička.

B Artforum Banská Bystrica, Horná Strieborná 10

Ajelet Gundar Gošen: Klamárka (vyd. Artforum / preklad: Silvia Singer), číta Zuzana Kyzeková, herečka.

C 365.labb, Lazovná 5

Mariateresa Di Lascia: Cesta tieňmi (vyd. Inaque.sk / preklad: Peter Bilý), číta Lucia Vráblicová, herečka

D U Francúza – Jazz Klub 12, Horná 12

Érik Vuillard: Program dňa (vyd. Slovart / preklad: Igor Navrátil), číta Ivan Zvarík, operný spevák

E CALEH / Centrum architekta L. E. Hudeca, Skuteckého 22

David Machado: Priemerný index šťastia (vyd. Portugalský inštitút / preklad: Zuzana Greksáková), číta Milo Kráľ, herec.

Projekt Literárna bašta z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia, ktorý je jej hlavným partnerom. Noc literatúry na Slovensku pripravuje České centrum v spolupráci so združením zahraničných kultúrnych inštitútov siete EUNIC (European Union National Institutes for Culture), kultúrnymi oddeleniami veľvyslanectiev a Zastúpením Európskej komisie na Slovensku.