Noc divadiel na sobotňajšom Námestí SNP: 13 725 BIELYCH KRÍŽOV

KULTÚRA
0 /

V sobotu 20. novembra 2021 sa od 16:00 do 20:00 hod. na Námestí SNP v Banskej Bystrici, z iniciatívy Bábkového divadla na Rázcestí, uskutoční pietna spomienka 13. 725 BIELYCH KRÍŽOV (ku dňu 18. 11. 2021 o 10:22 hod.)

Počas pietnej spomienky kriedovým sprejom vytvoríme 13. 725 malých bielych krížov na dlažbu námestia ako spomienku na obete Covidu od počiatku pandémie na Slovensku. Lúčenie sa s našimi blízkymi je dôležitým rituálom.

Akadémia umení

Akadémia umení

Banskobystrické divadlá sa mu venujú preto, aby obrátili pozornosť na konečnosť ľudského života, na obrovské straty, ktoré prežíva veľa rodín a celá naša spoločnosť v súvislosti s pandémiou.

A to práve v tomto čase, kedy silnejú útoky na zdravotníkov, akceleruje sa násilie kvôli očkovaniu a vrcholné orgány štátnej moci nevenujú dostatočnú pozornosť tomuto tichému neviditeľnému zápasu o prežitie celého Slovenska.

Biele kríže na Staromestskom námestí v Prahe

Biele kríže na Staromestskom námestí v Prahe

Touto akciou nadväzujeme na zahraničné pietne akcie, ktoré sa uskutočňujú v spolupráci s umelcami a združeniami po celom svete, napr. pietna akcia v marci 2021 na Staromestskom námestí v Prahe 25. 000 krížov, ktorú organizovalo združenie Milion chvilek pro demokracii.

Podobné akcie sa konali v ďalších dvadsiatich českých mestách. Na Slovensku vznikla iniciatíva Skutočné obete, ktorá sprítomňuje bolesť a smútok za obete Covidu sadením líp. V súčasnosti je na celom svete viac ako 5 miliónov obetí, čo je počet obyvateľov celého Slovenska.

Štátna opera v Banskej Bystrici

Štátna opera v Banskej Bystrici

„K pietnej spomienke sa pripojili banskobystrické kultúrne inštitúcie Štátna Opera a  Akadémia umení. Počas akcie budú členovia umeleckého súboru BDNR čítať výpovede pozostalých, lekárov a lekárok, aj osobné spovede blízkych obetí Covidu. Zaznejú árie v podaní zúčastnených umelcov a umelkýň zo Štátnej opery a Akadémie umení.  Pietna spomienka sa koná v Banskej Bystrici po prvý raz na Slovensku. Ďakujeme vedeniu mesta za podporu a súčinnosť.  Akciu organizujeme v rámci Noci divadiel,“

hovorí Zuzana Ševčíková z produkcie a marketingu Bábkového divadla na Rázcestí.

Bábkové divadlo na Rázcestí

Bábkové divadlo na Rázcestí

Biely kríž je príbehom každého a každej z nás.

Bábkové divadlo na rázcestí

Mesto Banská Bystrica

Štátna opera

Akadémia umení v Banskej Bystrici

Zdroj: BDNR, Foto: ilustračné