Noc divadiel 2022 s aktuálnou témou „Vojna nemá ľudskú tvár“ aj v Banskej Bystrici

KULTÚRA
0 /

Noc divadiel otvára brány divadiel, kultúrnych centier a umeleckých škôl na Slovensku trinásty raz. Ponúka výnimočné predstavenia, stretnutia s obľúbenými hercami a herečkami či iné netradičné zážitky. Do 13. ročníka sa zapojí 50 divadiel v 23 mestách s témou „Vojna nemá ľudskú tvár“.

Noc divadiel 2022

Noc divadiel sa koná každoročne, vždy tretiu novembrovú sobotu, keď program v divadlách na celom Slovensku plynie až do neskorej noci. Divadlá, kultúrne centrá, umelecké školy a ďalšie kultúrne priestory otvárajú 19. novembra 2022 dvere a zákulisia počas večerných a nočných hodín, a demonštrujú svoju otvorenosť novým podnetom a inšpiráciám.

Myšlienka spoločného podujatia vznikla na podnet francúzskych divadelných umelcov v roku 2008.Možnosť prezentovať divadelný program aj inak, ako počas všedných dní, spája stovky divadiel a tisícky divákov vo vybraných krajinách Európy. Na Slovensku ju koordinuje Divadelný ústav v Bratislave.

Noc divadiel je podujatie, ktoré charakterizuje otvorenosť (ako potreba zo strany divadiel), interakcia (ako prvok hry a akcie zo strany publika) a prepájanie (ako schopnosť vytvárať siete medzi verejnosťou, divadlami, inštitúciami a mestami).

Program Noci divadiel 2022 sa odohráva v 23 slovenských mestách a vo viac ako 50 divadlách, kultúrnych centrách, umeleckých školách a kultúrnych priestoroch po celom Slovensku.

Bábkové divadlo na Rázcestí

Bábkové divadlo na Rázcestí

Noc divadiel je výnimočné podujatie, ktoré vytvára veľkú divadelnú rodinu a okrem profesionálnych umelcov zapája aj ochotnícke súbory. Popri divadle je pripravený aj rozmanitý sprievodný program – výstavy, videoprojekcie, rozhovory s divadelnými osobnosťami, divadelné kvízy, workshopy, koncerty.

„Aj počas trinásteho ročníka Noci divadiel zostávame verní základným princípom, ktoré sme si zvolili na štarte tohto podujatia. Sú nimi predovšetkým exkluzivita, kreativita a interakcia. Divadlám a divákom opäť ponúkame základnú vodiacu líniu v podobe hesla Vojna nemá ľudskú tvár, ktoré vzniklo ako parafráza názvu diela oceňovanej bieloruskej autorky a nositeľky Nobelovej ceny za literatúru Svetlany Alexijevič. Som nesmierne rada, že naše divadlá neprestávajú vnímať kritickú realitu, v ktorej žijeme, a že si uvedomujú všetky možnosti vlastnej angažovanosti. Noc divadiel ponúka aj takéto formy,“

hovorí riaditeľka Divadelného ústavu Vladislava Fekete.

Vladislava Fekete

Vladislava Fekete

Zapojené divadlá ponúknu netradičné zážitky

– umelecké reakcie na vojnu na Ukrajine, kde sa umelci podelia o svoje bezprostredné zážitky z napadnutých oblastí aj prostredníctvom zhotovenej dokumentácie;

– tanečné improvizácie;

– 6 epizód online komediálneho seriálu Hravé čítanie;

– deň otvorených dverí;

– rozhovory o histórii a tvorbe divadla;

– výstavu Reprezentatívny zoznam nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska;

– príbeh o stvorení sveta;

– tanečný workshop;

– súčasnú drámu pre teenagerov.

Marián Pecko

Marián Pecko

Mestá a obce, kde bude Noc divadiel: Banská Bystrica – Bátovce – Bratislava – Hlohovec – Kladzany – Košice – Levice  – Martin -Medzibrod ­- Nitra – Nové Zámky – Považská Bystrica – Prešov – Prievidza – Púchov – Senec -Spišská Nová Ves – Topoľčany – Trebišov -Trnava – Zohor – Zvolen – Žilina

Noc divadiel v Banskej Bystrici

Bábkové divadlo na Rázcestí

www.bdnr.sk

Harry Teater – DIVADLO POD BALKÓNOM

www.divadlopodbalkonom.sk

Divadlo Štúdio tanca

www.studiotanca.sk

Štátna opera

www.stateopera.sk

Zdroj: Divadelný ústav a BDNR , Foto: ilustračné