Na Námestí SNP sa v utorok stavia máj, v stredu koncertujú Duchoňovci a otvára sa Hodinová veža

KULTÚRA
0 /

Máj je lásky čas a v slovenskej kultúre sa tento mesiac spája s rôznymi zvykmi. Okrem toho, že páni majú svoje nežnejšie polovičky na 1. mája pobozkať pod čerešňou, mnohí z nich sa pasujú aj s ťažšou úlohou.

Utorok 30. apríla: Stavanie mája

Tradícia stavania májov má dlhú históriu. Máj sa staval vždy pred dom, v ktorom bývalo dievča súce na vydaj. Mládenci následne chodili do každého domu, pred ktorým videli máj a vytancovali nielen dievčinu, ale aj všetky ženy v dome. Tie ich na oplátku ponúkali pálenkou.

Dnes sa tieto zvyky dodržiavajú menej, no mesto Banská Bystrica podporuje tradície, a preto už v utorok 30. apríla 2019 o 16:00 hod. pribudne máj aj na našom námestí. Postarajú sa o to tanečnice a tanečníci z Folklórneho súboru Urpín.

„Všetkých Banskobystričanov i návštevníkov srdečne pozývame na námestie, aby si s nami pripomenuli tradície. Nebude chýbať sprievod mestom či vystúpenie v podaní Detského folklórneho súboru Prvosienka. Tešíme sa na Vás,“

uvádza vedúca referátu Robotníckeho domu Lýdia Baranová.   

 

Streda 1. mája: Koncert Duchoňovcov a otvorenie Hodinovej veže

Zaujímavý program bude na námestí pokračovať aj v stredu 1. mája 2019. Mesto Banská Bystrica Vás pozýva na koncert banskobystrickej kapely Duchoňovci.  Ak máte radi hity Karola Duchoňa, príďte o 15:00 hod. na Námestie SNP a užite si s nami sviatočný deň. V prípade nepriaznivého počasia sa koncert uskutoční v Robotníckom dome.

Na krásne pohľady z výšky, ktoré ponúka banskobystrická Hodinová veža sa môžete tešiť už čoskoro. Svoje brány pre turistov a obyvateľov mesta pod Urpínom otvorí už túto stredu.

Návštevníci si z výšky môžu vychutnať pohľad na panorámu mesta aj prostredníctvom dvoch ďalekohľadov, vďaka ktorým uvidia nielen námestie, ale aj krásne okolie Banskej Bystrice. V máji, júni a septembri bude Hodinová veža otvorená od pondelka do nedele od 13:00 do 19:00 hod. Počas letných prázdnin svoje dvere otvorí návštevníkom už od 10:00 hod.

„V júli a auguste prinášame novinku. Každý piatok bude veža v prípade priaznivého počasia otvorená do 21:00 hod. a tak si návštevníci môžu vychutnať pohľad na mesto so zapadajúcim slnkom,“

hovorí vedúca referátu Informačného centra Dáša Sčensná.

V priestoroch veže nájdete propagačné materiály v niekoľkých jazykových mutáciách, ale aj rôzne suveníry či pamätné mince s motívom Hodinovej veže. Samospráva pripravuje aj mini výstavu detských kresieb „Hodinová veža očami detí“, ktoré namaľujú deti z banskobystrických materských a základných škôl. Netreba zabudnúť ani na Stretnutie generácií auto – moto veteránov na Štiavnočkách, ktoré sa cez obed presunú na Námestie SNP.