Na najväčšom bystrickom sídlisku nás čaká ôsmy Deň Sásovskej uhorky

KULTÚRA
0 /

Sásovská uhorka bol najpredávanejší klasický produkt Sásovänov na banskobystrickom zeleninovom trhu, ktorému od roku 1872 kraľovala sto rokov. Zároveň je hlavným motívom tradičného podujatia v Rudlovej – Sásovej.

Deň Sásovskej uhorky 

História pestovania uhoriek v Sásovej siaha do 17. storočia. V roku 1872 sa tieto uhorky na banskobystrickom zeleninovom trhu presadili kvalitou natoľko, že vznikol pojem „Sásovská uhorka“ a starí Sásovania dostali prezývku „uhorkári“.

Na Slovensku je Deň Sásovskej uhorky jediným podujatím s týmto produktom.  Návštevníkom prináša nielen uhorkové špeciality, ale aj sladké dobroty zo zeleniny, trh a zaujímavý kultúrny program. Túto starú tradíciu oživila pre 8 rokmi skupina nadšených Sásovänov  okolo Jána Kollára Eleny Púchyovej.

Sobotňajší podvečer 27. júla 2019 od 17:00 – 20:00 hod. bude na sásovskom ihrisku Rudohorská patriť „Sásovskej uhorke 2019“. Už od 16:00 hod. sa začína Sídliskovým večerníčkom – predstavením Fónka a Tónka z Gramofónie domáceho Divadla pod balkónom (Divadlo Harry Teater) priamo pod holým nebom.

„Nebude chýbať obľúbená ochutnávka, produktov zo zeleniny, zábava pre deti, spev v podaní seniorského zoskupenia Radosť pod vedením Márie Lehockej či tombola,“

hovorí predsedníčka Občianskej rady RU-SÁ II. Elena Púchyová.

Ak si nájdete v poslednú júlovú sobotu podvečer troch voľného času, príďte na Deň Sásovkej uhorky v Rudlovej – Sásovej, čaká Vás príjemné uhorkové podujatie.

Autor: (dem) , Foto: Mirka Chabadová ilustr. a archív