Na Mikuláša môžete na Námestí SNP 12 navštíviť umelecké podujatie SVETLO v KÚTE

KULTÚRA
0 /

V stredu 6. decembra 2023 o 18:00 hod. na Mikuláša sa v historickom objekte s reštauráciou na Námestí SNP 12 v Banskej Bystrici uskutoční zaujímavé multimediálne podujatie s názvom SVETLO v KÚTE.   Zameria sa na  oblasť výtvarného a súčasného umenia.

SVETLO v KÚTE

Organizátori – majiteľ budovy Peter Kulhány a umelec Oliver Kuklovský kladú dôraz na oslavu architektonických prvkov meštianskeho domu z 15. storočia nachádzajúceho sa na centrálnom banskobystrickom námestí. Táto myšlienka sa pretavuje do svojho umeleckého stvárnenia prostredníctvom rozmanitých svetelných a multimediálnych inštalácií, ktorými podčiarkujú charakter tejto kultúrnej pamiatky a zdôrazňujú secesnú architektúru z 19. storočia.

Peter Kulhány

Peter Kulhány

Vrcholom podujatia bude videomapping od spoločnosti GD Identity v spolupráci s umelcom Lubomírom Slovinským v štýle súčasného umenia, ktorý diváka sprevádza historickým vývojom budovy od jej minulosti až po súčasnosť.

Po tejto jedinečnej vizuálnej skúsenosti organizátori pozvú diváka do vnútra budovy, kde bude mať možnosť interaktívne spoznať jej dôstojnosť, veľkoleposť a charakter pomocou variabilných svetelných a zvukových inštalácií od umelcov, ktorými sú  Oliver Kuklovský, Lubomír Slovinský, Marcela Zachenská, Veronika Šmírová, Šimon Kern a Adam Lukáč.

Oliver Kuklovský

Oliver Kuklovský

Ocenenia pre KÚT 12 

CZ 2022 Interier roku víťaz v kategórii verejný interiér I

SK 2023 Fénix – kultúrna pamiatka roka za rekonštrukciu národnej kultúrnej pamiatky.

Video: https://www.facebook.com/banskabystricamesto?locale=sk_SK

Oliver Kuklovský 

Vizuálny umelec, fotograf, performer, organizátor niekoľkých kultúrnych podujatí a produkčný. Má za sebou niekoľko autorských výstav aj ocenenia za fotografiu ako napríklad YOUNG PHOTOGRAPHER OF THE YEAR 2017 UK.

V umení sa venuje hlavne kultúrnym, historickým a politickým témam. Jeho bakalárske dielo s názvom Spotrebič bolo vystavené v Bratislavskom dome umenia Kunsthalle. Taktiež je jeden z čelných predstaviteľov zoskupenia House of Q čo je organizácia ktorá sa snaží popularizovať queer umenie na Slovensku.

Kút 12

Kút 12

Ľubomír Slovinský 

Vizuálny umelec a dizajnér z Gelnice. Venuje sa hlavne objektovej tvorbe a digitálnym médiám, v rovnomennom ateliéri na Akadémii umení v Banskej Bystrici aktuálne pôsobí ako doktorand.

Vo svojej tvorbe reflektuje témy krajiny i urbánneho prostredia a fenomény periférie, industriality či kolektívnej pamäte. Stojí i za multižánrovým festivalom Gelnické Iluminácie či projektom Volovské, ktoré realizuje v rámci občianskeho združenia Zapadnutý KÚT.

Ľubomír Slovinský 

Ľubomír Slovinský

Marcela Zachenská 

Vizuálna umelkyňa a grafička. V umení pracuje s rôznymi médiami: fotografia, grafika, inštalácia a interaktívne umenie. Je absolventkou katedry IDM, Fakulty výtvarných umení Akadémie umení v Banskej Bystrici.

Vo svojich dielach hľadá možnosti presahu jednotlivých umeleckých foriem. Venuje sa skúmaniu telesnosti, materiálu, pohybu, identity, pominuteľnosti  a enviromentaliky. Je členkou neziskovej organizácie UM n.o. Centrum nezávislého vizuálneho umenia v Banskej Bystrici. V rámci umeleckého centra vedie workshop Presahy grafiky.

Marcela Zachenská 

Marcela Zachenská

Veronika Šmírová 

Absolventka doktorandského štúdia na Akadémií umení v Banskej Bystrici, v ateliéri Digitálne médiá u prof. Michala Murina. Vo svojej tvorbe vedie priamy dialóg s divákom, ktorý sa stáva jej neoddeliteľnou súčasťou.

Charakteristickým je pre ňu interaktivita a práca s digitálnymi médiami. Súčasným fundamentom jej umeleckého skúmania je prepojenie umenia s jednotlivými vedeckými disciplínami, ich zákonitostí a procesuálne skúmanie faktov a aktuálnych lokálnych či globálnych problémov – interdisciplinarita, intermediálne presahy.

Veronika Šmírová

Veronika Šmírová

Rovnako sa podieľa aj na tvorbe dramatických, tanečných predstavení, v ktorých vytvára projekcie v rámci scénografií a rôzne mappingy, animácie aj vo verejnom priestore.

Vystavovala na:  BIELA NOC 2022 (SK); SONDA 2022 (CZ); Světlo VALMEZ 2022 (CZ); PROTOTYP 2021 (CZ); Univerzum technických obrazov – Nitrianska galéria 2023 (SK); Nevidené – OGV Jihlava (CZ) 2021; V novom svetle (SK) 2021; ECO MEDIA ART (HU) 2020, PARK CAMP 2020,2018; Are you art? 2020; ART/ES Trnava 2020; Mikrofestival Percepcia 2020 (SK); GIRLZ POWER_FEMME DIGITAL 2019 (SK); Festival svetla a tieňa 2019, 2017,(SK); TEHLÁREŇ 2019 (SK); III. Gelnické Iluminácie 2020,2019 (SK); NO POWER NO ART – Creative playgrounds vol.3 2019 (SK); Prototyp 2018 (CZ)

projekty : IGNORE 2021; Krehkosť 2021-22; Fragmenty Izolácie 2021; Atopic 2019-20; Question for dance / five 2019, Presahy videomappingu 2018, PRA©h 2015

Šimon Kern

Šimon Kern

Šimon Kern 

Slovenský umelec a dizajnér, ktorý vo svojej tvorbe využíva netradičné interaktívne a participatívne stratégie. Ich prostredníctvom sa snaží vymazať bariéru medzi umeleckým objektom a jeho pozorovateľom, pričom samotný divák sa stáva súčasťou umeleckého diela.

Zdroj: Zuzana Kohútová, Foto: KÚT 12 a ilustračné