Na Fortničke osadili pamätnú dosku hereckej legende Ivanovi Palúchovi

KULTÚRA
0 /

Už je to viac ako 5 rokov, čo sme sa v Banskej Bystrici rozlúčili s hereckou legendou Ivanom Palúchom. Vďaka občianskemu združeniu „Zaživa na amfiteátri“, partnerom a priateľom má tento významný slovenský herec od 14. októbra pamätnú dosku na svojej milovanej Fortničke.

Pamätná doska Ivanovi Palúchovi v parčíku na Fortničke

Predseda OZ Zaživa na amfiteátri Vladimír Bahýl informoval o tom, že za pomoci Záhradníckych a rekreačných služieb mesta osadili pamätnú dosku s podobizňou Ivana Palúcha v parčíku s fontánou na ulici Martina Rázusa, kde umelec rád trávil voľné chvíle.

„V kultúrnej komisii mesta je už schválený návrh na pomenovanie tohto miesta parčík Ivana Palúcha, aby sme si ho navždy pripomínali,“

uviedol pre náš portál Ján Miškovič.

Ján Miškovič pri pamätnej doske Ivanovi Palúchovi

Na počesť herca organizuje Zaživa na amfiteátri od roku 2015 v Banskej Bystrici festival „Pocta Ivanovi Palúchovi“. Predseda OZ Vladimír Bahýl o festivale povedal:

„Myslíme si, že takýto umelec si plne zaslúži aj poctu v podobe filmového festivalu, aby sme aspoň čiastočne splatili dlh, ktorý voči Ivanovi Palúchovi máme.“

K Pocte Ivanovi Palúchovi bude okrem rovnomenného festivalu patriť aj pamätná doska a onedlho i jeho parčík na Fortničke. Nápis na pamätnej doske znie: „V tomto meste žil a pôsobil herecký velikán, nezabudnuteľný Adam Šangala a Princ Bajaja IVAN PALÚCH.“

Zľava Radoslav Ocharovich, Martin Majling, Vladimír Bahýl, Katarína Čižmárová a Vladimír Homola

Ivan Palúch (* 20. jún 1940, Zvolen – † 3. júl 2015, Martin)

Herecká legenda prežila prakticky celý svoj život v Banskej Bystrici, kde je aj pochovaný na miestnom katolíckom cintoríne. Diváci ho poznajú predovšetkým ako Adama Šangalu a princa Bajaju. Výpočet jeho filmových úloh je však oveľa bohatší. Na svojom konte ich má viac ako 40 vo filme a k tomu ešte vyše 80 televíznych postáv.

Štúdium herectva musel pre vrodenú poruchu zraku zanechať, no herectvu sa venoval naďalej. Pripomeňme si aspoň niektoré jeho filmy – Marketa Lazarová (1967), Princ Bajaja (1971), Adam Šangala (1972), Nylonový mesiac (1965), Ja milujem, ty miluješ (1980), Signum laudis (1980), Noční jazdci (1981), Iná láska (1985), Legenda o Lietajúcom Cypriánovi (2010), Miluj ma alebo odíď (2013)…

Ivan Palúch

Vrcholom jeho filmovej hereckej tvorby bolo uvedenie filmov Michael Kohlhaas (Michael Kohlhaas – Der Rebell, NSR, 1969), Čoskoro bude koniec sveta (Biće skoro propast sveta, Juhoslávia/Francúzsko, 1969), ako aj už spomínanej snímky Marketa Lazarová (Československo, 1967) na prestížnom MFF Cannes v roku 1969.

Herecké úspechy slávil aj v zahraničí. Na  medzinárodnom filmovom festivale v Cannes v roku 1968 mal tri nominácie na Zlatú Palmu. Nakoniec získal striebornú za film Čoskoro bude koniec sveta, kde si zahral so slávnou francúzskou herečkou Annie  Girardotovou, s ktorou ostali doživotní priatelia. Žiaľ jeho tvorivý rozlet tvrdo poznačila normalizácia, ktorá ho na takmer pätnásť rokov vyradila z hereckej činnosti.

Ivan Palúch s družkou Idou Muškovou

Ivan Palúch bol držiteľom viacerých medzinárodných ocenení, no doma sa dožil uznania až na sklonku života. Má pamätnú tabuľu na filmovom Moste slávy v Trenčianskych Tepliciach i dlaždicu na Chodníku slávy pred Divadlom Pavla Országha Hviezdoslava v Bratislave.

Herec miloval Banskú Bystricu. S družkou Idou Muškovou býval v malom byte na Fortničke. V roku 2009 získal Cenu mesta za vynikajúce výkony a činnosť, ktorou sa významným spôsobom pričinil o kultúrny rozvoj mesta pod Urpínom.

Autor: (tom), Foto: Ján Miškovič a ilustračné