Mrazivé divadlo „o nás“ na začiatku nového roka 2019 v Banskej Bystrici

KULTÚRA
0 /

V Bábkovom divadle na Rázcestí aj v roku 2019 pokračuje divadelná sezóna pod názvom „V znamení snov“. V decembri 2018 divadlo spolu s premiérovým publikom oslávilo prvé uvedenie hry súčasnej rumunskej dramatičky Aliny Nelegy „Amália dýcha zhlboka“. Prvý hrací deň v januári bude patriť jeho repríze.

Amália je obyčajná žena, ktorá žila a prežila obdobie komunistickej totality. Napriek tomu, že jej osud sa utváral v Rumunsku, je zároveň aj „našou“. Amáliin osud sa v mnohých dotyčniciach podobá osudu niekoľkých generácií Slovákov a Sloveniek, ktorí a ktoré na vlastnej koži pocítili krutosť a absurditu červenej moci.

Amália 14,5_mala

Premiéra inscenácie sa konala v sobotu 15. decembra 2018. Dočkala sa priaznivého diváckeho prijatia aj vysokého ohodnotenia na úrovni odbornej reflexie:

„… na poslednej premiére divadla Amália dýcha zhlboka, sa pískalo. V tom pozitívnom slova zmysle. Diváci odišli spokojní, hlboko zasiahnutí divadelnou poetikou a určite nemali pocit, že premárnili vzácny predvianočný čas. V réžii Mariána Pecka vzniklo až „mrazivé“ dielo o tom, čo sme žili a čo žijeme dnes. V spolupráci s nadanou herečkou Máriou Šamajovou prinášajú „vzdušnú“ inscenáciu plnú tvorivosti, divadelnej emócie, komunikácie s divákom a hereckej geniality,“

napísala o premiére kultúrna redaktorka denníka Pravda Dagmar Šebanová.

Amália 23_mala

A prečo sa divadelníci a divadelníčky rozhodli práve v týchto časoch hovoriť o komunizme? Odpoveď sa skrýva vo vyjadrení autorky hry Aliny Nelegy:

„Prežila som 30 rokov v komunizme a počas ďalších 30 rokov ma komunizmus prenasleduje. Obzvlášť teraz, keď sa zdá, že mladá generácia začína veriť, že komunizmus, populizmus alebo úplné znárodnenie by mohli byť riešením sociálnej nerovnosti a všeobecnej krízy identity pre Európu, ktorá sa zmieta v neistote a politických manipuláciách. Dokumentárne prvky v hre vychádzajú z môjho života a životov iných žien, ktoré som poznala. Mojej matky, starej mamy a mojich priateliek. Túto hru som symbolicky venovala im.“

alina nelega

Podobne ako autorka aj režisér Marián Pecko inscenáciou apeluje na pamäť národa a odmieta spomienkový optimizmus, ktorý sa v súvislosti s komunistickou érou na Slovensku vynára. Inscenáciu venuje všetkým tým, ktorí tvrdia, že bolo dobre…

marian pecko

Bábkové divadlo na Rázcestí srdečne pozýva na prvú reprízu najčerstvejšej inscenácie divadla v novom roku. V utorok 8. januára o 19:00 hodine, v divadelnej sále zelenej vily Dominika Skuteckého na Skuteckého ulici č. 14.

Vstupenky je možné rezervovať telefonicky: 048/412 55 13, mailovo: vstupenky@bdnr.sk zakúpiť online na www.ticket-art.sk alebo osobne v pokladnici divadla každý pracovný deň od 8:00 do 16:00 hod.

bdnr

 

Zdroj: Monika Tatarková , Foto: BDNR