Mária Gallová predstaví novú knihu o M. R. Štefánikovi

KULTÚRA
1 /

Vo štvrtok 16. apríla o 16:00 hod. uvedie Spoločnosť M.R. Štefánika do literárneho života knižnú novinku o Milanovi Rastislavovi Štefánikovi POSOL HVIEZDNYCH DIAĽAV II. od autorky Márie Gallovej. Stredoslovenské múzeum v Banskej Bystrici a Spoločnosť M.R. Štefánika vás pozývajú na prezentáciu knihy, ktorá odhalí nové, doteraz nepublikované fakty a  obrazový materiál zo súkromného archívu Štefánikovcov.

POSOL HVIEZDNYCH DIAĽAV II. – Fakty a artefakty jedného života

Kniha Fakty a artefakty jedného života je voľným pokračovaním prvého dielu POSOL HVIEZDNYCH DIAĽAV – Osudy pamätníkov M. R. Štefánika na Slovensku autora Jána Maniačeka. Milovníci literatúry faktu si na druhú časť museli počkať dlhé tri roky.

Publikácia nerozpráva o M.R. Štefánikovi ako o profesionálnom diplomatovi, generálovi či astronómovi, ale približuje jeho osobnosť z veľmi ľudského pohľadu ako syna, muža a človeka. Podľa autorky knižnej novinky sa v knihe „stretneme aj so ženami života M.R. Štefánika“, ktoré formovali velikána našich dejín.

Po úspešnej výstave Generál a jeho hviezdy,  sa do priestorov múzea po dvoch rokoch opäť vracia odkaz syna slovenského národa, tentokrát v podobe knihy Márie Gallovej – podpredsedníčky Správnej rady Spoločnosti.

Autorka publikácie POSOL HVIEZDNYCH DIAĽAV II. – Fakty a artefakty jedného života Mária Gallová, patrí medzi prvých odborných pracovníkov, ktorí tak v Banskej Bystrici ako aj na Slovensku začali organizovať špecializovanú kultúrno-výchovnú činnosť v astronomických zariadeniach. V priebehu štyroch desaťročí zhromaždila bohatý historický materiál o živote a diele významných osobností, ktorý predstavila verejnosti svojimi prednáškami, odbornými článkami a štúdiami. Za svoju prácu získala na Slovensku viaceré prestížne ocenenia.

Aktívne sa tiež angažuje v Spoločnosti M. Konkolyho Thegeho, Banskobystrickej spoločnosti, Matici slovenskej a v mnohých ďalších.  Mária Gallová je tiež šéfredaktorkou časopisu Bradlo a podpredsedníčkou Správnej rady M.R. Štefánika, kde sa intenzívne zasadzuje za popularizáciu odkazu osobnosti Milana Rastislava Štefánika a jeho priblíženie širokej verejnosti, o čom svedčí aj najnovšia publikácia, ktorú predstaví už tento štvrtok v Thurzovom dome.

„Kniha je výzvou ďalším – mladším, či starším čitateľom aby dopĺňali tie fakty a artefakty, s ktorými sa stretnú v súvislosti s M.R. Štefánikom,“

zdôrazňuje Mária Gallová. Jej knižnú prvotinu slávnostne uvedú do literárneho života už tento štvrtok v Thurzovom dome o štvrtej popoludní.

Zdroj: SSM, Foto: ilust.