Leto v Banskej Bystrici ponúka aj tento rok zaujímavé podujatia pre všetky vekové kategórie

KULTÚRA
1 /

Dni mesta, Sídliskové večerníčky, Voľné pódium, The Legits Blast, Bažant kinematograf, The Grand Retro Show, Slovenský deň kroja či Radvanský jarmok. Toto je len výber podujatí, ktoré sú súčasťou Banskobystrického kultúrneho leta 2022.

Program Kultúrneho leta 2022 júl – september

Hoci máme už takmer polovicu prázdnin za sebou, obyvateľov i návštevníkov čaká počas nasledujúcich dvoch mesiacov ešte množstvo akcií plných umenia či voľnočasových aktivít. Vidieť a zažiť ich môžete nielen v historickom centre na Námestí SNP, ale aj v rôznych lokalitách mesta.

SÍDLISKOVÉ VEČERNÍČKY

Divadelné umenie pod holým nebom sa stalo obľúbené najmä pre malých Banskobystričanov. Tohtoročnú púť odštartovala rozprávka Dlhý, Široký a Bystrozraký v prevedení Divadla Žihadlo v Radvani 3. júla 2022. Uplynulú nedeľu zahralo a zaspievalo svoju bábkohru (Ne)boj sa! Potulné divadlo J+T na detskom ihrisku v Podlaviciach.

Najbližšie si budú môcť vychutnať nadšenci divadla predstavenie Medené mesto a Sásová, ktoré sa uskutoční pri príležitosti 150. výročia Dňa sásovskej uhorky 30. júla 2022 o 15:00 hod. na futbalovom ihrisku v starej Sásovej. Sídliskový večerníček s názvom Klaun kúzelníkom, poteší všetkých aj 21. augusta o 17:00 hod. pri ZŠ na Spojovej ulici. O kultúrno-divadelný zážitok sa postará Teáter Komika.

VOĽNÉ PÓDIUM

Na Námestí SNP sa od 4. do 6. augusta 2022uskutoční tretí ročník multižánrového podujatia spojeného s koncertmi banskobystrických kapiel a hudobníkov. Vystúpi new-age popová skupina KING SHAOLIN, ktorá vznikla v lete2012. O dva roky neskôr bolanominovaná v rámci cien Rádio Head Awards v kategóriách Interpret roka a Koncertná kapela roka.

V  rámci hudobných cien ZAI bola tiež nominovaná na objav roka. Začiatkom roka 2014 začalapôsobiť aj ako kapela Celeste Buckingham. Projekt Voľné pódium zároveň dáva priestor prioritne začínajúcim umelcom z Banskej Bystrice a okolia, aby ukázali čo dokážu a odprezentovali sa. Aj tento rok vystúpia desiatky talentovaných hudobníkov.

THE LEGITS BLAST

Začiatkom augusta sa v meste pod Urpínom uskutoční aj medzinárodné tanečné podujatie, kde sa tanec, hudba a životný štýl menia na nezabudnuteľné zážitky. Okrem medzinárodných tanečných súťaží v olympijskej disciplíne breaking sa návštevníci festivalu The Legits Blast môžu tešiť na množstvo hudby, atraktívneho sprievodného programu, ale aj niekoľko noviniek, ktoré si pre nich organizátori pripravili.

Aktivity začínajú už 1. augusta a hlavný program sa uskutoční v Ministry of Fun a v Europa SC. Súčasťou podujatia budú diskusie, breaking, hudobné a graffiti workshopy, tanečné vystúpenia, súťaže i párty.

Nadšencov hip-hopu čaká od 4. do 7. augusta 2022 prestížne podujatie OutbreakEurope, na ktoré sa intenzívne pripravujú aj elitní tanečníci tímu Red Bull All Stars. Neodmysliteľnou časťou podujatia je aj súťaž národných tímov Rep Your Country.

THE GRAND RETRO SHOW

Aj tento rok zaplnia banskobystrické námestie historické vozidlá v rámci 8. ročníka The Grand Retro Show. Diváci si v sobotu, 6. augusta 2022 okrem samotnej výstavy veteránov môžu vychutnať aj hity z tridsiatych rokov minulého storočia, ktoré zahrá a zaspieva kapela Gatsby Sounds.

BAŽANT KINEMATOGRAF

V termíne od 15. do 18. augusta 2022 budú mať možnosť milovníci letného kina po roku opäť vidieť československú filmovú tvorbu v rámci 20. ročníka letného filmového festivalu. Premietať sa budú snímky Mimoriadna udalosť, ďalej Prvok, Šampón, Tečka a Karel, Známi neznámi a Šťastný nový rok 2: Dobro došli. Príjemnú atmosféru pozerania filmov pod holým nebom, priamo v historickom centre, bude možné zažiť vždy o 21:00 hod. Vstup je voľný.

Banskobystrické Kultúrne leto 2022 zavŕši 1. septembra piaty ročník Slovenského dňa kroja, na ktorom sa budú prezentovať krásy slovenských ľudových krojov a tradícií. Úplným vyvrcholením bude 364. ročník Radvanského jarmoku, ktorý sa uskutoční od 9. do 11. septembra 2022.

Všetky podujatia nájdete na webovej stránke mesta: www.banskabystrica.sk.

Zdroj: Dominika Adamovičová, Foto: ilustračné