Sviatok hudby 2019 na zelenom nádvorí ŠVK

KULTÚRA
0 /

Oslávte SVIATOK HUDBY 2019 a zažite priamy „dotyk“ s hudbou v príjemnom prostredí zeleného nádvoria historickej budovy Štátnej vedeckej knižnice v Banskej Bystrici. Príďte medzi nás a staňte sa súčasťou Hudobnej burzy, Muzicírovania na nádvorí a ďalších zaujímavých podujatí. Zažite pohodu, hudobné inšpirácie a priateľské stretnutia.

Sviatok hudby 2019

Už po ôsmykrát sa Hudobné átrium Štátnej vedeckej knižnice v Banskej Bystrici, Literárne a hudobné múzeum a Alliance Française v Banskej Bystrici zapájajú do celoslovenského projektu „Sviatok hudby“, ktorého iniciátorom je Hudobné centrum v Bratislave.

Sériou hudobných podujatí opäť prispejeme k medzinárodne akceptovanému Fêtede la Musique, ktorý bol po prvýkrát vyhlásený vo Francúzsku v roku 1982. Od roku 2012 má tradíciu aj na Slovensku. Spočiatku pod názvom Noc hudby, každý tretí júnový piatok, podujatie vyhlasovalo Hudobné centrum v Bratislave. Od roku 2017 naň nadväzuje Sviatok hudby oslavou hudby 21. júna, presne v deň celosvetovo uznávaného dátumu hudobného festivalu Fêtede la Musique.

Návštevníkom ponúkneme veľa zaujímavých hudobných inšpirácií. Zelené Nádvorie Márie Terézie ožije hudbou už v popoludňajších hodinách. Prostredníctvom VIII. HUDOBNEJ BURZY sa naskytne príležitosť pre hudobných nadšencov a „burzovníkov“ zapojiť sa do predaja – výmeny – darovania hudobných nástrojov, zvukových nosičov, nôt a literatúry s hudobnou tematikou a zároveň byť súčasťou MUZICÍROVANIA NA NÁDVORÍ. V rámci koncertnej prehliadky hudobných zoskupení sa postupne predstavia interpreti a súbory z rôznych oblastí hudobných žánrov.

Začiatok hlavného programu podujatia ovládne Slovenský komorný gitarový orchester, zoskupenie mladých gitaristov – študentov Konzervatória Jána Levoslava Bellu v Banskej Bystrici, Akadémie umení v Banskej Bystrici, Hudobnej a umeleckej akadémie Jána Albrechta v Banskej Štiavnici, ale aj pedagógov základných umeleckých škôl a konzervatórií.

Jedná sa o pomerne mladé teleso, ktoré spolu pôsobí od septembra 2018 po taktovkou dirigentky Ivany Klesniakovej. Repertoár obsahuje nielen klasickú hudbu rôznych štýlových  období, ale aj

populárnu hudbu a autorskú tvorbu člena orchestra Yuk Fan Chana.  Zámerom orchestra bolo vytvoriť unikátne zoskupenie väčšieho obsadenia, ktoré by naplno využilo gitaru ako všestranný hudobný nástroj.

V podaní študentov a  pedagógov Súkromného konzervatória Pink Harmony Zvolen zaznejú diela z rôznych žánrov klasickej, latinskoamerickej a džezovej hudby. Predovšetkým pôjde o skladby komponované pre gitaru a gitarové zoskupenia. V ich podaní zaznejú skladby autorov FrancescaTárregu, Domenica Scarlattiho, Andrewa Yorka, Jiřího Jirmala, Milana Tesařa a iných.

„Podujatie symbolicky uzavrieme francúzskym hudobným večerom, v rámci ktorého sa predstavia finalisti speváckej súťaže Spievam po francúzsky, Ema Wieziková, Viktória Maďarová a Radka Pivarčeková so sprievodnými kapelami. Oslava sviatku hudby vyvrcholí After Party U Francúza JAZZ klub 12,“

hovorí Ingrid Guzmická z Hudobného átria na nádvorí ŠVK-

Súčasťou oslavy Sviatku hudby 2019 budú aj sprievodné podujatia. V rámci Dňa otvorených dverí Hudobného átria budú môcť návštevníci zažiť priamy „dotyk“ s hudbou prostredníctvom aktuálne prebiehajúcej audiovizuálnej výstavy Míľniky rocku, venovanej 50. výročiu kultového hudobného festivalu Woodstock 1969.

Návštevníci budú môcť zhliadnuť zaujímavé filmové dokumenty a koncerty hudobných legiend, alebo improvizovať na etnických perkusijných nástrojoch z rôznych krajín sveta, objavovať pestrosť zvukov a harmónií, ako aj nahliadnuť do hudobného archívu.

Záujemcom ponúkneme aj voľný vstup do expozície Ľudové hudobné nástroje na Slovensku Literárneho a hudobného múzea, v ktorej nájdu množstvo tradičných, známych i menej známych, ľudových hudobných nástrojov od slovenských tvorcov. Najrozsiahlejší celok je venovaný píšťalám a z nich najmä špecifickému slovenskému hudobnému nástroju – fujare. Prijmite pozvanie a oslávte Sviatok hudby 2019. Vstup na podujatie je voľný.

PROGRAM

Sprievodný program

10:00 – 16:00 

DEŇ OTVORENÝCH DVERÍ HUDOBNÉHO ÁTRIA

príležitosť zažiť priamy „dotyk“ s hudbou v interiéri Hudobného átria

10:00 – 14:00 h

ĽUDOVÉ HUDOBNÉ NÁSTROJE NA SLOVENSKU

voľný vstup do expozície Literárneho a hudobného múzea

Hlavný program

Miesto konania: Nádvorie Márie Terézie

od 16:00 – ad libitum

VIII. HUDOBNÁ BURZA

predaj – výmena – darovanie zvukových nosičov, hudobných nástrojov, nôt a rôznych druhov dokumentov s hudobnou tematikou

MUZICÍROVANIE NA NÁDVORÍ*

koncertná prehliadka hudobných zoskupení

16:00  Slovenský komorný gitarový orchester

17:00  Súkromné konzervatórium Pink Harmony Zvolen

koncert študentov a pedagógov

18:00 Fêtede la Musique

Francúzsky hudobný večer

20:00  AfterParty

U Francúza JAZZ klub 12

(*zmena programu vyhradená)