FOTO: Opäť skvelá prehliadka medzinárodnej rómskej kultúry na Cigánskom ohni 2019

KULTÚRA
0 /

Posledný októbrový deň v roku 2019 patrila Športová hala Štiavničky temperamentným rytmom tradičného Cigánskeho ohňa. Organizátormi tohto výnimočného koncertu boli OZ LAVUTA a OZ ROSSIJA.

Tento ojedinelý projekt vznikol v roku 2006 a predstavuje dravú, živelnú, autentickú rómsku hudbu. Populárny bystrický hudobník Alexander Daško, ktorý je aj zakladateľom Súkromnej základnej umeleckej školy LAVUTA v Banskej Bystrici pre nadané deti zo slabého sociálneho prostredia, myslel na fanúšikov ohnivej cigánskej muziky aj tento rok.

Tohto roku opäť vystúpili na pódiu zaujímaví hostia, ktorým predstavoval stály moderátor podujatia herec Ivo Gogál. Úvod patril Alexandrovi Daškovi a jeho známej kapele Gypsy Music, ktorí správne naladili publikom. Potvrdili, že Banskej Bystrici máme jedinečnú rómsku kapelu, na ktorú sa dá vždy spoľahnúť, že jej hudobníci so spevákom „Kefom“ odvedú vždy skvelú prácu.

Po nich patrilo pódium populárnej skupine Kmeťoband, ktorá dokáže svojimi chytľavými skladbami roztancovať celú sálu. Jej zakladateľ Igor Kmeťo si nenechal ujsť bezprostredný kontakt a spoluprácu s publikom. Tí najaktívnejší diváci si s Kmeťovcami zaspievali aj zatancovali. Odmenou im bolo CD skupiny. Hudobníkov doplnili aj rómske tanečnice zo Zvolena.

Svojou nefalšovanou rómskou hudbou zo severovýchodného Maďarska zaujala aj vynikajúca skupina Parno Graszt. Počas svojej  32 – ročnej pôsobnosti prešli celý svet a ich meno sa stalo ekvivalentom pre rómsku hudbu z Maďarska. Jednoducho boli skvelí.

Na pódium sa dostala aj vokálna skupina Dievčata pod vedením Larisy Plechanovej. Rusky žijúce v Bratislave zaspievali clivé ruské piesne, ktoré vhodne zapadli do umeleckého večera.

Vrcholom Cigánskeho ohňa 2019 bolo záverečné vystúpenie legendárnej hudobno – tanečno – speváckej rómskej skupina Russka Roma. Na hudobnej scéne sú už od roku 1990 a za tie desaťročia umeleckého pôsobenia ich pozná celý svet.

Banskú Bystricu považujú za svoj druhý domov. Publikum potešili bezchybným profesionálnym výkonom, ktorý dvíhal divákov zo sedadiel. Sledovať ich bol neopakovateľný zážitok. Nečudo, že po každom vystúpení zožali búrlivý potlesk.

Ten znel halou aj  pri záverečnej ďakovačke všetkých účinkujúcich umelcov. Bola to opäť vynikajúca prehliadka medzinárodnej rómskej kultúry, ako sa na bystrických Cigánskych ohňoch už stalo zvykom.

Autor: (tom) , Foto: Ján Miškovič