Knižnú reportáž z vojny na Ukrajine uvedú jej autori aj v banskobystrickej Záhrade

KULTÚRA
0 /

Len pár dní po tragickom výročí začiatku krutej ruskej agresie voči Ukrajine prídu do kultúrneho centra Záhrade v Banskej Bystrici publicista Branislav Ondrášik s fotografom Michalom Burzom uviesť svoju novú knihu. Nazvali ju Ľudia Ukrajiny, pretože autenticky zachytáva uplynulý rok vo vojnou zmietanej krajine prostredníctvom individuálnych ľudských osudov. Stretnutie sa uskutoční 1. marca 2023.

Kniha reportérskej dvojice rozpráva príbehy neobyčajných ľudí a komunít, ktorým do života zasiahla najväčšia agresia v Európe od druhej svetovej vojny. Sú to príbehy obrovského odhodlania ľudí Ukrajiny nie iba prežiť, ale vytrvať a žiť. Hoci sú neraz v tme a okolo nich hučia sirény, streľba a bomby.

Branislav Ondrášik

Branislav Ondrášik

210 strán textu a okolo 60 fotografií, bezmála 20 ukrajinských miest a obcí, takmer 90 ľudí Ukrajiny a 20 reportážnych príbehov. Od Kyjeva po Odesu, cez Sumskú oblasť po Charkov, od Iziumu k Donbasu. V knihe nájdete príbehy hercov, komikov, poštárov, vojakov, LGBTI+ ľudí, športovcov, hackerov, duchovných, želežničiarov, novinárov, židovskej obce, ale aj psov a ich ochrancov.

Reportáže publicistu Branislava Ondrášika dopĺňajú desiatky snímok od oceňovaného fotografa Michala Burzu, ktorý za titulnú fotografiu knihy získal Slovak Press Photo. Obaja prinášajú príbehy z takmer dvadsiatich ukrajinských miest a obcí, ktoré zachytili počas roka 2022. Je to kniha o malých i veľkých hrdinstvách ľudí, ktorí nedržia v rukách samopaly, ale bojujú s rovnakou odvahou ako vojaci na fronte.

Michal Burza

Michal Burza

Diskusia s Branislavom Ondrášikom a Michalom Burzom sa uskutoční 1. marca 2023 o 18:00 hod. v kultúrnom centre Záhrada v Banskej Bystrici. Moderovať ju bude Rado Sloboda. Knihu Ľudia Ukrajiny si bude možné zakúpiť počas podujatia.

Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

FB event: https://www.facebook.com/events/1271559940438859

Zdroj: Slavo Sochor  , Foto: Michal Burza