Knižnica v Sásovej po rekonštrukcii opäť otvára dvere verejnosti

KULTÚRA
0 /

Verejná knižnica Mikuláša Kováča zrekonštruovala ďalší zo svojich piatich priestorov pre verejnosť na území mesta Banská Bystrica – pobočku Sásová, ktorú v stredu 6. marca 2024 slávnostne otvorí za prítomnosti predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja Ondreja Luntera a primátora Mesta Banská Bystrica Jána Noska.

Banskobystrická VKMK  sa pred dvomi rokmi zapojila do výzvy Ministerstva kultúry Slovenskej republiky „Podpora udržateľnosti a odolnosti kultúrnych inštitúcií v súvislosti s pandémiou COVID-19“.

Realizáciou projektu pod názvom „Moderná knižnica – miesto komunitného stretávania” v druhej polovici roka 2023 knižnica zlepšila hygienické podmienky pre návštevníkov a modernizovala vybavenie pobočky Sásová, ktorá sídli v prenajatých priestoroch Mesta Banská Bystrica na Rudohorskej ulici.

Najvyššia čiastka rozpočtu bola investovaná do stavebných úprav.

Riaditeľka knižnice Mgr. Iveta Babjaková uviedla:

„Nové stavebné riešenie vnútorných priestorov umožnilo vytvoriť aj malú čitáreň a klubovňu. Zaujímavým riešením interiéru, na ktorom sme spolupracovali s interiérovou architektkou, vzniklo pódium pre nenáročné podujatia a priestor na komunitné stretávanie sa, ako aj tvorivý priestor pre najmenších čitateľov. Interiér sa vynovil novými kovovými knižničnými regálmi a moderným knihovníckym pultom. Knižnica v Sásovej získala aj nové hygienické zázemie pre čitateľov, vrátane toalety pre telesne hendikepovaných. Tešíme sa, že naše úsilie je korunované úspechom. Týmto otvorením sme splnili ambiciózny plán rekonštrukcie troch pobočiek knižnice počas troch rokov od nástupu nového vedenia.”

Zľava Iveta Babjaková a Katarína Lehotská Mikuláková

Zľava Iveta Babjaková a Katarína Lehotská Mikuláková

Pobočka Sásová bude pre verejnosť slávnostne otvorená v stredu 6. marca 2024 o 14:00 hod. počas Týždňa slovenských knižníc, ktorého 25. ročník má motto „Knižnica pre všetkých”. Podujatie sa koná pod záštitou prezidentky Slovenskej republiky Zuzany Čaputovej.

Knižnica sa zároveň zapája do aktivity „Je nás počuť”, počas ktorej spolu s mnohými slovenskými knižnicami bude v ten istý deň, v stredu 6. marca od 15.:30 hod., verejne čítať z kníh pre deti i dospelých. VKMK pozýva všetkých čitateľov Verejnej knižnice Mikuláša Kováča do svojich pobočiek na množstvo kultúrnych podujatí pripravených od 4. marca.

Zdroj: Katarína Lehotská Mikuláková , Foto: VKMK a ilustračné