Ikonická inscenácia Štúdia T.W.I.G.A. Mocad(r)ámy poslednýkrát na scéne BDNR

KULTÚRA
0 /

Mocad(r)ámy vznikli ako druhý titul ženského divadelného Štúdio T.W.I.G.A., ktoré od r. 2007 fungovalo pri Bábkovom divadle na Rázcestí v Banskej Bystrici. Derniéra divácky najobľúbenejšieho titulu Štúdia sa uskutoční v stredu 22. januára o 19:00 hod.

Inscenácia má na svojom konte 98 repríz, derniérové uvedenie bude s číslicou 99. Režisérka inscenácie Iveta Škripková pre newsletter Zvesti divadla uviedla:

„Po 12 rokoch sa lúčime s týmto opusom, ktorý – napriek času, a môžeme povedať aj žiaľbohu – je stále aktuálny. Žiaľbohu preto, lebo ak je hra (napísaná podľa skúseností súčasných žien so „svojím osudom, telom, vekom“) aktuálna aj po desiatich rokoch, znamená to, že málo vecí okolo nás a v živote publika sa zmenilo.“

Iveta Škripková je zakladateľkou, ideovou líderkou Štúdia T.W.I.G.A. a iniciátorkou línie rodovo citlivej tvorby Divadla na Rázcestí. Inscenácia Mocad(r)ámy tematizuje autentické zážitky herečiek, žien rôzneho veku s inštitucionalizovaným, tichým neviditeľným násilím (s predsudkami, ktoré sa spájajú s tým, že sa narodíme ako ženy) v našich životoch. Z ich skúseností s týmto fenoménom vznikli pôvodné monodrámy.

Prvá časť inscenácie „TWIGGY“ sa venuje zdanlivo nedôležitým momentom ženského mladého života v koži S, M, ktoré sa stávajú dôležitým zrkadlom spoločenských očakávaní a noriem. Účinkujú prevažne hostky Štúdia:

Andrea Krestianová v monodráme Ninina Šálka.
Veronika Zelinová v Pravej plavej.
Slavomíra Fulínová v Kuchynských orgiách. Táto monodráma nebola uvedená viac rokov, keďže Slavomíra Fulínová od roku 2014 pôsobí ako členka umeleckého súboru Divadla Jonáša Záborského v Prešove.
Anna Hajduková, herečka divadla v monodráme Princezná Láska.

Súčasťou prvej časti inscenácie je aj monodráma Nemá žena v podaní hostky Márie Danadovej. Táto monodráma kvôli pracovnej vyťaženosti interpretky uvedená nebude.

Druhá časť inscenácie „MATRÓNY“ tematizuje závažné situácie, stavy zrelých žien v koži L – XXL. Pôrod, strata manžela/partnera, výzvy seniorského veku. Účinkujú herečky, stálice divadelného súboru:

Ivana Kováčóvá v Story o Yoni.
Mária Šamajová v monodráme Vdova.
Alena SušilováXXL proti hore.
Večerom sprevádza Marianna Mackurová v úlohe Mocadámy.

V roku 2009 inscenácia účinkovala na oslavách MDŽ v Bratislave, podujatie organizoval Slovensko – český ženský fond. V tom istom roku na Sliezskych dňoch v poľských Katoviciach. V roku 2011 obohatili program akcie venovanej 100. výročiu MDŽ v Prahe, v organizácii Českej ženskej lobby.

V roku 2013 sa prezentovala na Slovensko – českom víkende v Prahe v Radotíne. V roku 2015 sa časť Mocad(r)ám predstavila v Brne na Genderových dňoch, pri príležitosti vyhlásenia výsledkov súťaže Sexistické prasátečko.

Inscenácia vyvolala ohlas v teatrologickej oblasti, podrobne sa jej venovala teatrologička Nadežda Lindovská v štúdii Gynokritické divadlo Ivety Škripkovej, ktorá vyšla v publikácii Divadelní režiséri na prelome tisícročí. Text inscenácie vyšiel v teatrologickom časopise Kød 10/2008. Dve časti textu: Ninina šálka, Story o Yoni bol uverejnený v Aspektin, jar 2013. Text bol preložený do poľštiny študentkami Katovickej univerzity pri príležitosti hosťovania inscenácie v Poľsku.

Herečka Mária Šamajová získala Prémiu Literárneho fondu za hereckú interpretáciu monodrámy Vdova.  Viac zaujímavých informácií o inscenácii a tvorivom tíme nájdete v newsletteri Zvesti divadla na Rázcestí, číslo december 2019, ktorý divadlo každý mesiac publikuje online na svojom webe http://www.bdnr.sk/zvesti-divadla-na-razcesti.

Bábkové divadlo na Rázcestí pozýva na posledné stretnutie s Moca – príbehmi do kávového salóna, resp. Teátria divadla na Skuteckého ulici 14. V rámci večera na vás čaká pár prekvapení. Predstavenie je súčasťou divadelnej ponuky DÁMSKY VEČER.

Vstupenky získate na 048/412 55 13, vstupenky@dnr.sk, www.ticket-art.sk.  Viac o podujatí sa dozviete na webe BDNR www.bdnr.sk. Zriaďovateľom divadla je Banskobystrický samosprávny kraj.

Zdroj: Monika Tatarková, Foto: BDNR