Hráme spolu: Začiatok júna bude v Banskej Bystrici a vo Zvolene patriť divadlu a tancu

KULTÚRA
1 /

Krajské Divadlo Štúdio tanca a Divadlo Jozefa Gregora Tajovského pripravujú na prvé dva júnové týždne tanečný a divadelný festival s medzinárodnou účasťou. Dni tanca a Zámocké hry zvolenské pozývajú všetkých milovníkov kultúry na špičkové predstavenia, workshopy a diskusie.

Banská Bystrica sa od 4. do 11. júna premení na hlavné mesto tanca. Festival Dni tanca 2023 s podtitulom Tanec pre každé telo prinesie domáci aj zahraničný tanečný program, workshopy, diskusie a filmy pre rodiny, profesionálov a pre všetkých fanúšikov performatívneho umenia.

Na festivale tak uvidíte prierez toho najlepšieho zo súčasného tanca reprezentované rôznorodými tanečníkmi a tanečníčkami. Uvidíte matku, dieťa, tancujúceho herca, hrajúceho tanečníka, tancujúcich netanečníkov, starých aj mladých, hendikepovaných či umelcov z rôznych kultúrnych zázemí.

Hlavným organizátorom je Divadlo Štúdio tanca, ktoré s podporou Banskobystrického samosprávneho kraja už 24 rokov prináša do regiónu to najlepšie z tanečnej scény.

„Našou činnosťou sa snažíme o decentralizáciu prezentácie profesionálneho umenia mimo Bratislavy a snažíme sa ľudí motivovať, aby za kultúrou cestovali aj do regiónov, v rámci takzvaného kultúrneho turizmu. Rovnako sa snažíme odprezentovať naše divadlo aj zahraničným promotérom – podarilo sa nám v rámci druhého ročníka Slovenskej tanečnej platformy zariadiť, že promotéri prídu nielen do hlavného mesta, ale aj priamo k nám, do Banskej Bystrice. Tu uvidia, aké profesionálne zázemie máme aj vďaka podpore BBSK,“

uviedla Lucia Kašiarová, riaditeľka Divadla Štúdio tanca.

Lucia Kašiarová

Lucia Kašiarová

Zámocké hry zvolenské s 25 predstaveniami

Súbežne, v čase od 2. do 11. júna, bude Zvolen hostiť už 49. ročník festivalu Zámocké hry zvolenské, ktoré organizuje krajské Divadlo Jozefa Gregora Tajovského (DJGT).

Tento festival ponúkne nielen pestrý divadelný program, ale aj priestor pre komunitné stretnutia a prezentovanie tém z oblasti kultúry, vzdelávania a ekológie. Hosťovať tu bude celkovo 23 umeleckých zoskupení v 25 predstaveniach a desiatich festivalových dňoch.

„Tento festival je najstarší plenérový divadelný festival na Slovensku. Mottom festivalu sú Legendy, čo bude mottom aj budúcej divadelnej sezóny. Legendy preto, že sme pripravili bohatý program, ktorý hovorí buď o legendárnych osobnostiach, alebo sú to legendárne inscenácie, alebo ich u nás budú hrať legendárni herci,“

dodal riaditeľ DJGT Peter Kováč.

Peter Kováč

Peter Kováč

Špecifikom tohto ročníka je, že pre plánovanú rekonštrukciu nádvoria Zvolenského zámku sa festival presunul do divadla a ďalších priestorov v rámci Zvolena. Na zámku si však návštevníci stále môžu vychutnať niekoľko komorných predstavení v kaplnke.

Kraj zabezpečí autobusy k festivalom

„Naše divadlá sa spájajú pod heslom Hráme spolu – je to skvelý príklad toho, ako môžu veci v našom kraji fungovať, keď ťaháme za jeden povraz. Rovnako je úžasným príkladom toho, ako umenie spája – a to je aj našim cieľom ako Banskobystrického samosprávneho kraja. BBSK v tomto roku na činnosť svojich 22 kultúrnych inštitúcií vyčlenil zo svojho rozpočtu viac ako 11,3 milióna eur. Na festivaly a podujatia s medzinárodnou účasťou tento rok prispievame 111 tisíc eurami,“

pripomenul predseda BBSK Ondrej Lunter.

Ondrej Lunter

Ondrej Lunter

Kraj tiež pripravil špeciálne autobusové spoje, ktoré dopravia návštevníkov zo Zvolena do Banskej Bystrice vo večerných hodinách, po skončení jednotlivých predstavení. Podobné posilnenie autobusov chystá župa aj k ďalším kľúčovým festivalom. Cestovné poriadky týchto autobusov budú vždy zverejnené na webových stránkach hlavných organizátorov jednotlivých festivalov, vyhľadať sa budú dať aj cez portál cestovných poriadkov.

„Dni tanca a Zámocké hry zvolenské otvárajú festivalové leto. Ku koncu júna budú opäť súbežne prebiehať dva festivaly – Klenovská rontouka na Gemeri a Horehronské dni spevu a tanca. Začiatkom júla budú Folklórne slávnosti v Detve, kde bude aj prezentácia našich inštitúcií a tiež sa tu budú konať Župné trhy. Neskôr nás čaká tiež Hrušovská paráda či Kremnické gagy. Tieto podujatia majú stálu podporu z nášho rozpočtu, čo len potvrdzuje, že kultúra je jednou z našich priorít,“

povedal Roman Malatinec, podpredseda BBSK pre kultúru.

Roman Malatinec

Roman Malatinec

Kompletný program a všetky informácie k festivalu Dni tanca nájdete na www.dnitanca.sk. Program Zámockých hier zvolenských je zverejnený na www.zhz.sk, informácie o autobusových spojoch sú dostupné priamo na stránke divadla.

Zdroj: Lenka Štepáneková , Foto: Marek Mačica