FOTO: Zaujímavý vzdelávací projekt VKMK „Som prvák – čitateľ“

KULTÚRA
0 /

Verejná knižnica Mikuláša Kováča v Banskej Bystrici realizuje množstvo zaujímavých vzdelávacích  projektov a aktivít. Jedným z obľúbených a pedagógmi veľmi žiadaným je aj projekt: Som prvák- čitateľ.

Cieľom tohto projektu je v prvom rade vzbudiť záujem o knihy a čítanie u najmladších čitateľov a predstaviť im zaujímavým a zážitkovým spôsobom prostredie knižnice. Prvá návšteva knižnice sa pre deti stane nezabudnuteľným zážitkom aj vďaka „slávnostnému ceremoniálu kráľovského pasovania za čitateľov knižnice“.

„Spoluorganizátormi sú samotné základné školy – pedagógovia,  ktorí každoročne navštevujú knižnicu so svojimi žiakmi, prvákmi a snažia sa im vštepiť lásku ku knihám a čítaniu tak, aby sa stalo pravidelnou a automatickou súčasťou ich života,“

hovorí manažérka VKMK Soňa Šóky.

Prínosom projektu je v prvom rade podpora čitateľskej gramotnosti a čitateľských návykov, pestovanie pozitívneho vzťahu ku prostrediu knižnice a knihám.

Vzdelávací a zážitkový projekt bol realizovaný na troch pracoviskách knižnice: Pobočka Sásová (Rudohorská 23A), Pobočka Fončorda (Jilemnického 1710/48) a Oddelení pre deti (Lazovná 26).

Pre deti je najkrajším výstupom projektu realizácia slávnostného aktu – pasovanie prvákov za čitateľov knižnice. Práve slávnostný ceremoniál pasovania žiakov 1. ročníka ZŠ za čitateľov knižnice má sprostredkovať nezabudnuteľný zážitok, vďaka ktorému sa budú deti opakovane vracať do knižnice.

Formy realizácie projektu je vzdelávacia,  zážitková, tvorivá a výtvarná.

1/ predstavenie základných pojmov o knižnici a knihách formou informačnej cestičky za sprievodu knižničného Čitka (maňušková  bábka Čitko) a informačnej  cestičky (puzzle s rozprávkovými postavami)

2/ poznám už rozprávkové postavy: rozprávkové vankúše a hádanky

3/ slávnostný akt pasovania detí za detských čitateľov – všetky deti skladajú čitateľský sľub a sú pasované rytierskym spôsobom za čitateľov knižnice  kráľovnou knižnice

4/ noví malí čitatelia z knižnice odchádzajú s čitateľským preukazom, s prvou slávnostne požičanou knihou  a informačnou brožúrkou o knižnici.

Knižnica projekt realizuje každoročne, prioritne v septembri, keď žiaci 1. ročníkov základných škôl nastúpia do škôl. Vlaňajšia jeseň však bola poznačená opatreniami, ktoré nedovolili realizovať tieto podujatia pre školskú mládež v plnom rozsahu.

Opätovne tomu tak bolo aj prvé mesiace v roku 2021 a tak knižnica musela presunúť realizáciu  tohto rozhodne zaujímavého projektu až na mesiace máj – jún 2021, kedy sa uvoľnili opatrenia a školská mládež mohla konečne po dlhom čase začať navštevovať aj kultúrne inštitúcie.

Do projektu sa zapojilo cca 300 detí prvých ročníkov základných škôl z Banskej Bystrice( MŠ a ZŠ Radvanská 1, Špeciálna základná škola Dráčik, Základná škola Štefana Moysesa a iné).

Projekt z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia, ktorý bol hlavným partnerom projektu.

Knižnica sa teší z návštevy každého nového čitateľa, nezávisle na jeho veku. Aj teraz v letných mesiacoch pozýva čitateľov do svojich pobočiek, ktoré stále zásobuje novými knižnými titulmi (beletria, náučná literatúra, literatúra pre deti mládež a ďalšie).

 

Zdroj: Soňa Šóky, Foto: VKMK