FOTO: Vianočné trhy pod rozsvieteným vianočným stromčekom na Námestí SNP doplnil vyrezávaný betlehem

KULTÚRA
0 /

V Banskej Bystrici vládne v centre mesta príjemná vianočná atmosféra. Jej súčasťou medzi Barbakánom a Farským kostolom Nanebovzatia Panny Márie je od soboty dielo majstra ľudovej umeleckej výroby Petra Zoričáka.

Betlehem tvoria postavy Svätej rodiny s Ježiškom v jasličkách a anjel v pozadí, vyrezané z topoľového dreva. Všetky sú v životnej veľkosti. Zaujímavosťou je, že všetky postavy majú usmievavý výraz, vrátane spiaceho Ježiška.

Troch kráľov k nim rezbár zhotoví v budúcom roku. Stavbu maštaľky vytvoril Jaroslav Pásler.

Banskobystrický vyrezávaný betlehem Petra Zoričáka

Banskobystrický vyrezávaný betlehem Petra Zoričáka

„Verím, že vyrezávané dielo pripomenie podstatu vianočného obdobia a spríjemní čaro adventu všetkým Banskobystričankám a Banskobystričanom a tiež návštevníkom mesta. Predvianočný čas nemá byť o naháňaní sa za darčekmi, ale skôr o očakávaní blížiacich sa najkrajších sviatkov roka, kedy by sme mali byť k sebe o čosi milší a prajnejší. Vychutnajme si ho so svojimi rodinami, priateľmi i známymi, ktorých máme radi, a na ktorých nám záleží,“

uviedol banskobystrický primátor Ján Nosko.

Ján Nosko s Mikulášom a jeho pomocníkmi

Ján Nosko s Mikulášom a jeho pomocníkmi

Tvaru dreva rezbár prispôsobil postavy Panny Márie a svätého Jozefa. Oboch vyrezal kľačiacich. Stojaci anjel má priemer okolo 45 cm a výšku okolo 170 cm. Vyrezané sochy v betleheme doplnia na budúci rok ešte traja králi. Podľa rezbárskeho majstra majú byť vysokí približne 180 cm

Betlehem od kremnického rezbára vypĺňa v čase adventu a vianočných sviatkov priestor pred Barbakánom. Jeho inštaláciu v sobotu predstavil samotný autor Peter Zoričák spolu s prvým viceprimátorom Jakubom Gajdošíkom. O kultúrny program sa postarali betlehemci z Heľpy a fujarista Michal Fiľo.

Michal Fiľo a betlehemci z Heľpy

Michal Fiľo a betlehemci z Heľpy

Video: https://www.facebook.com/reel/858481112680756

„Sme presvedčení, že dielu od autora oceňovaného nielen doma i v zahraničí  sa potešia malí a veľkí Banskobystričania aj návštevníci nášho mesta a stane sa jedným zo symbolov vianočnej atmosféry v Banskej Bystrici,“

dodal Jakub Gajdošík.

Jakub Gajdošík s Petrom Zoričákom

Jakub Gajdošík s Petrom Zoričákom

Neodmysliteľnou súčasťou Banskobystrických Vianoc 2023 je okrem stánkov s občerstvením a ľudovými výrobkami aj pestrý kultúrny program.

O príjemné spestrenie vianočných trhov sa v piatok večer  postarala Mária Podhradská, ktorú všetci poznáme skôr ako Spievanku. V meste pod Urpínom predstavila svoju sólovú tvorbu spolu s vynikajúcimi hudobníkmi.

Mária Podhradská s kapelou a deťmi

Mária Podhradská s kapelou a deťmi

V sobotu ste si mohli vychutnať koncert speváka Sama Tomečka s kapelou Milujem Slovensko Band. Ďalšie kultúrne vystúpenia uvidíte podľa programu.

Ak ste si ešte neužili nezabudnuteľnú vianočnú atmosféru na Námestí SNP, môžete tak urobiť počas celého decembra.

Autor: (tom), Foto: Miroslav Kováč