FOTO: V Robotníckom dome sa stretla špička slovenských spevákov spievajúcich po francúzsky

KULTÚRA
0 /

Na konci minulého týždňa sa súťaž Spievam po francúzsky po dvoch rokoch online formátu vrátila na živé pódium. Viac ako 250 divákov si v banskobystrickom Robotníckom dome vypočulo 14 finalistov tejto speváckej súťaže celého Slovenska.

Prezident Alliance Française Banská Bystrica (AFBB) Tomáš Márton povedal:

„Je pre mňa potešením vidieť všetkých tu v Banskej Bystrici. Po prvej kategórii sme dokonca museli urobiť dlhšiu prestávku, aby ľudia mali čas ochutnať naše francúzske palacinky na nádvorí Robotníckeho domu. Radi by sme zvlášť poďakovali za pomoc Mestu Banská Bystrica, Stredoslovenskej vodárenskej prevádzkovej spoločnosti a Dany Čokoláde.

Zľava Alžbeta Šúrová a Tomáš Márton

Zľava Alžbeta Šúrová a Tomáš Márton

Absolútnou víťazkou sa stala Kristína Krajčíková z Trnavy s piesňou „Voilà“ od Barbara Pravi, ktorá zaznela na Eurovízii v roku 2021. Konkurencia na tohtoročnej súťaži Spievam po francúzsky bola naozaj tvrdá.

„Tento rok ma zaujala najmä úroveň najmladších súťažiacich, čo je dobrým znamením pre budúcnosť súťaže. Pri niekoľkých vystúpeniach malo publikum v sále určite aj husiu kožu. Na afterpárty v Jazz Klube U Francúza sa stretlo viacero ľudí, ktorí pracujú vo Francúzskom inštitúte v Bratislave alebo v Alliance Française v Košiciach. A taktiež aj speváci, hudobníci, učitelia a rodičia, ktorí mohli pocítiť vynikajúcu frankofilnú atmosféru tu v Banskej Bystrici,“

uviedol Thomas Laurent, riaditeľ AFBB, zodpovedný za organizáciu finále speváckej súťaže.

Kristína Krajčíková

Kristína Krajčíková

Kvôli problémom súvisiacich s vojnou na Ukrajine bolo žiaľ medzinárodné finále Visegrádskej štvorky (V4), pôvodne naplánované na 18. júna 2022, zrušené.

Prezident  AFBB Banská Bystrica Márton napriek tomu pozval postupujúcich z mesta pod Urpínom na jesenný termín:

„Dúfame, že sa medzinárodné finále podarí zorganizovať na jeseň. Bolo by to prvýkrát, čo by sa toto veľké finále uskutočnilo v Krakove, priamo v centre mesta. Nemôžem sa dočkať, až tam budeme s najlepšími spevákmi spievajúcimi po francúzsky.“

Dovtedy bude možné vidieť niekoľko finalistov na podujatí Dni Mesta Banská Bystrica v sobotu 18. júna a potom v Bratislave 14. júla na oslavách významného francúzskeho štátneho sviatku  Dňa dobytia Bastilly.

Adriana Sublardová

Adriana Sublardová

Výsledky národného finále Spievam po francúzsky 2022 v Banskej Bystrici

Kategória do 14 rokov 

  1. Adriana Sublardová z Bernolákova
  2. Olívia Hlucháňová z Bratislavy
  3. Ema Lenhartová z Brusna – Chrenovca

Kategória 15 – 17 rokov

  1. Miroslava Lovászová z Moldavy nad Bodvou
  2. Patrícia Lapínová z Bratislavy
  3. Alžbeta Šúrová z Banskej Bystrice

Kategória 18 rokov a viac

  1. Kristína Krajčíková z Trnavy (absolútna víťazka súťaže)
  2. Natália Sekeráková z Košíc
  3. Rhian Grmanová z Košíc

Zdroj: (tom) a Thomas Laurent  , Foto: Tomáš Varga