FOTO: V Hontianskych Nemciach sa toto leto budete môcť nadýchnuť s Atmosférou – zrušené

KULTÚRA
0 /

Výnimočné situácie si žiadajú výnimočné riešenia. Preto sa organizátori festivalu Atmosféra, ktorý sa koná v prekrásnom prostredí viníc neďaleko Hontianskych Nemiec, rozhodli priniesť festival k návštevníkom aj tento rok – avšak v komornejšej verzii s dôrazom na bezpečnosť. Miniséria podujatí Nádych s Atmosférou ovládne atmosférickú lúku v auguste 2020 dokonca trikrát!

Po zvážení všetkých okolností a situácie, ktorú organizátori hromadných podujatí na Slovensku ešte nezažili, sa tri minifestivaly Nádychy s Amosférou, ktoré mali nahradiť tohtoročný festival Atmosféra, napokon konať v roku 2020 nebudú. 

Nádych s Atmosférou

Situácia, ktorú vyvolalo šírenie koronavírusu nielen vo svete, ale aj na Slovensku, prinútila všetkých ľudí zamyslieť sa. Nad tým, ako fungujú, čo by mali zmeniť a aj nad tým, čo je v živote dôležité. Počas troch mesiacov, kedy boli zrušené hromadné kultúrne podujatia, si mnoho ľudí uvedomilo to, aká je kultúra a jej prínos pre ľudský život dôležitá.

Postupné uvoľňovanie opatrení nás napĺňa nádejou a pocit, zhlboka sa nadýchnuť čerstvého vzduchu, je pre nás v niečom stále výnimočný. Preto sme sa rozhodli v Hontianskych Nemciach vytvoriť špeciálnu sériu podujatí pod názvom Nádych s Atmosférou. Počtom návštevníkov sa vrátime o niekoľko rokov dozadu, kvalitatívne to však bude v rámci možností posun dopredu,“

hovorí Gretka Pavlovová, hlavná organizátorka festivalu Atmosféra.

Nádych s Atmosférou vzniká pod hlavičku festivalu Atmosféra a konať sa bude na lúke neďaleko dedinky Hontianske Nemce – a to trikrát.

Rešpektujeme nariadenia krízového štábu, preto kapacita jedného festivalu bude 500 návštevníkov. Nechceme však o atmosférické zážitky pripraviť väčšinu jeho pravidelných návštevníkov, preto sa nadýchneme s Atmosférou až trikrát: 31. júla – 2. augusta 2020, 7. – 9. augusta 2020 a 14. – 16. augusta 2020,“

dodáva Pavlovová.

Programová štruktúra festivalu myslí na všetky vekové skupiny

Headlineri  ako aj program sa budú počas jednotlivých Nádychov s Atmosférou čiastočne meniť, žánrovo však zásadné zmeny nenastanú.

Prvý Nádych s Atmosférou

Od 31. júla do 2. augusta 2020 ponúkne vystúpenia napríklad Dana Bartu a Illustratosphere, Kataríny Málikovej, Martina a Mareka Geišbergovcov, rytmy La3no Cubano. Návštevníci si budú môcť vychutnať aj Folk and Bass Orchestra či vystúpenie Ivany Mer s harfistkou na dobrú noc.

Druhý Nádych s Atmosférou

Od  7. do 9. augusta 2020 prinesie mená ako Chiki-Liki-Tu-A, vystúpenie Doroty Nvotovej & Talent Transport, nový album predstaví aj skupina Le Payaco. Nádych s Atmosférou privíta aj objav tohto roka Kristínu Mihalovú a Jakuba Šedivého a tiež Mariána Slávku.

Tretí Nádych s Atmosférou

Od 14. do 16. augusta 2020 privíta Medial Banana, Bulp, Sisu Fehér s Vladkom Miklášom, Darkness Positive a v úplnej premiére sa predstaví duo AutoPSY (nový projekt fantastického hudobníka Vlada Slnka Šarišského a Jonatána Pjoniho Pastirčáka).

Návštevníci sa môžu tešiť aj napríklad na kino pod hviezdnym nebom, na komentované prehliadky hviezdnej oblohy, na bubnovačku s La3no Cubano, na rozličné tvorivé dielne a workshopy, diskusie, literárne a spoločenské debaty, cestopisy, atď. Novinkou bude aj možnosť uvariť si dobroty v komunitnej kuchyni.

Nezabúdame ani na najmenších divákov, zabaví ich napríklad bábkové divadlo Tri kocky Droždia (Peter Gärtner a Lukáš Tandar), zaspievajú si s detským spevákom Pánkom, zúčastnia sa workshopu pletenia bavlnených detských dredov s Kristínou Tormovou a nielen to,“

prezrádza Gretka Pavlovová.

Organizátori zverejňujú ďalší program postupne na novovytvorenej webstránke www.nadychsatmosferou.sk a na sociálnych sieťach.

Hlavne bezpečne

Aj napriek momentálnemu priaznivému vývoju situácie si organizátori troch Nádychov s Atmosférou uvedomujú, že situácia sa môže kedykoľvek zmeniť.

Do organizácie troch minifestivalov sme sa pustili aj napriek riziku, že situácia v oblasti šírenia koronavírusu sa môže zmeniť kedykoľvek. Návštevníci si budú môcť v infostánku zakúpiť rúška s motívom festivalu, rovnako aj antibakteriálny gél, pričom dezinfekčné prípravky na nich budú čakať na všetkých dôležitých stanovištiach, ako sú toalety alebo prírodné sprchy. Sociálne zariadenia budeme dezinfikovať omnoho častejšie. Návštevníkov festivalu budeme pravidelne vyzývať, aby dodržiavali rozostupy medzi sebou počas jednotlivých aktivít. Pokiaľ sa situácia rapídne zhorší, rátame aj s možnosťou zrušenia festivalu a vrátenia lístkov,”

uzatvára duša festivalu Gretka Pavlovová.

A takto to vyzeralo na Atmosfére vlani:

 

Zdroj: Gretka Pavlovová , Foto: Pali Kudivani - Atmosféra ilustračné