FOTO: Sviatok Ústavy SR v Banskej Bystrici bol v znamení Slovenského dňa kroja

KULTÚRA
1 /

Počas štvrtkového sviatočného dňa naše Námestie SNP opäť ožilo spevom, tancom a  predovšetkým ľudovými krojmi. V srdci Slovenska sa stretli Banskobystričania, ale aj ľudia z rôznych kútov našej krajiny, aby ukázali to najcennejšie, čo doma máme – kultúru a vzácne folklórne bohatstvo na Slovenskom dni kroja.

Primátor mesta Ján Nosko k jedinečnému folklórnemu  festivalu v Banskej Bystrici uviedol:

„Počas celého dňa boli v RTVS živé vstupy z nášho nádherného námestia. V jednom z nich som hovoril o tom, čo pre naše mesto znamená hostiť výnimočné podujatie ako je Slovenský deň kroja, ale aj o tom, prečo je košeľa, ktorú mám na sebe pre mňa taká dôležitá. Teší ma, že banskobystrické Námestie SNP  zaplnili milovníci a nadšenci ľudovej kultúry z celého Slovenska, ale aj zahraničia. Mohli si vychutnať to najlepšie a najkrajšie, čo svet folklóru ponúka.“

Ján Nosko v kroji

Ján Nosko v kroji

Na tradičnom podujatí vystúpili folklórne a tanečné súbory z mnohých slovenských regiónov, ktoré previedli milovníkov folklóru slovenskými tradíciami tak, ako boli v minulosti zaužívané v jednotlivých obdobiach roka, počnúc fašiangami a končiac štefanskou veselicou.

Každému vystúpeniu predchádzala video vizitka obce alebo regiónu, odkiaľ súbor pochádza. Ľudové súbory si zatancovali a zaspievali piesne spojené so životnými či spoločenskými udalosťami, akými boli svadby, dožinky alebo odchod mládencov na vojnu. Svoje umenie predviedli aj detské folklórne súbory.

Na Slovenskom dni kroja mali možnosť odprezentovať svoj región či obec, tradície alebo kroj nielen folklórne súbory, ale aj  návštevníci, ktorí už aj po minulé roky prichádzali oblečení v pestrých krojoch.

Bohatým popoludňajším programom, ktorý sa otváral za účasti duše festivalu Márie Rehákovej a primátora Banskej Bystrice Jána Noska,  sprevádzali moderátori Roman Bomboš, Juraj Bača a Simona Simanová. Na pódiu zatancovali a zaspievali folklórne súbory FS Liptov, FS Považan, FS Železiar, FS Urpín, FS Zemplín,  FS Praslica. FS Liptov, FS Kopaničiar,  FS Tradícia z Dražoviec, FSk Praslica, FSk Bazalička, FSk Podžiaran, FS Očovan, DFS Čečinka.

Ďalej to boli súbory FS Hriňovčan, Folklórne združenia Stráne, FS Oravan z Nižnej, FS Bučník, DFS Lastovička, FSk Kýčera Čierny Balog, FSk Štrbän, Folklórna spevácka skupina Cimbor, Opatovskí harmonikári, Folklórna spevácka skupina Olšava Ruskov, Spjevule ze Skalice, FSk Hrochoťan, DFS Matičiarik a Bratislavský chlapčenský zbor, ale aj ICONITO čo La Gioia.

Večer o 19:00 hodine prechádzal sprievod folklórnych súborov a skupín ulicami Banskej Bystrice a celé podujatie Slovenský deň kroja vyvrcholilo slávnostným galavečerom s pripomenutím si štátneho sviatku Dňa ústavy, na ktorom predniesli úvodné slová predseda NR SR Boris Kollár a generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj.

Peter Pellegrini s Denisou Sakovou v krojoch

Peter Pellegrini s Denisou Sakovou v krojoch

Hlavná organizátorka Slovenského dňa kroja Mária Reháková pripomenula piate výročie festivalu i úmrtia nestora slovenského folklóru profesora Štefana Nosáľa. Všetkých návštevníkov i divákov pri televíznych obrazovkách pozdravil z pódia primátor mesta Ján Nosko.

V kroji prišiel do rodnej Banskej Bystrice poslanec NR SR a bývalý premiér Peter Pellegrini, ktorý povedal:

„Som nesmierne rád, že žijem v krajine, v ktorej máme obrovské kultúrne bohatstvo – naše ľudové tradície a nádherné kroje. Moja vláda robila prostredníctvom ministerstva kultúry všetko preto, aby sme slovenský folkór podporili a som hrdý na to, čo som mal možnosť vidieť v Banskej Bystrici na Dni kroja, ktorého som sa rád zúčastnil. Kroj zažíva v posledných rokoch návrat na výslnie a ja sa vždy teším, keď je príležitosť si ho obliecť. Ten môj bol z obce Korytárky z Podpoľania, ktorá je súčasťou detvianskych lazov.“

Bola to v meste pod Urpínom na Deň ústavy originálna prehliadka nádherných slovenských krojov zo všetkých regiónov, čo tvorí obrovské kultúrne  dedičstvo našej histórie.

Autor: (tom) , Foto: mesto BB