FOTO: Skvelý Preškoláčik s prednesom poézie a prózy detí z 20 materských škôl

KULTÚRA
0 /

Minulý týždeň sa v banskobystrickej Základnej Umeleckej škole Jána Cikkera konal už 22. ročník  podujatia pre deti z materských škôl  v prednese poézie a prózy “ „Predškoláčik“. A veru bolo sa na čo pozerať.

Organizátormi podujatia boli Regionálna sekcia Svetovej organizácie pre predškolskú výchovu  (OMEP) Banská Bystrica v spolupráci s mestom Banská Bystrica a tamojším Školským úradom. Na pódiu sa striedali detskí reprezentanti  20 materských škôl z Banskej Bystrice,  Riečky a Brusna pod dohľadom pani učiteliek za účasti niektorých rodičov.

Deti a hostí privítala riaditeľka MŠ Šalgotarjánska Ľubica Dobrotová, tajomníčka RS OMEP BB. Podujatia sa zúčastnili aj poslankyne MsZ Erika KarováKatarína Čižmárová. Tá deťom zarecitovala báseň od Ľudmily Podjavorinskej so slovami:

„Je to moja obľúbená spisovateľka. Ja som stará mama a mám vnučku predškoláčku, takže vám všetkým držím palce pri prednese.“

Program uvádzala riaditeľka MŠ Odbojárov Oľga Betková. Vo svojom sprievodnom slove  nezabudla povzbudiť všetkých predškolákov a oficiálne otvorila toto zaujímavé kultúrne podujatie.

Škoda, že sa ho zo zdravotných dôvodov nemohla zúčastniť nestorka „Preškoláčika“ pani Dagmar Lapšanská, ktorej aspoň na diaľku všetci účastníci popriali skoré uzdravenie.

Na pódium potom vystupovali  dievčatká a chlapci z materských škôl. Niektorí museli bojovať s trémou, viacerí však predniesli svoje básne či úryvky z prózy smelo.

Známe básničky  o červenej čiapočke a žabiatku sa striedali s rozprávkami o ježkovi, zlatej rybke, sánkovačke o kvakovi či sliepočke.

V prednese predškolákov zaujal ich špecifický prejav, ktorý prezentovali s plnou vážnosťou. Bolo potešením ich sledovať a počúvať, niektoré deti si so sebou priniesli aj vlastné kulisy.

Víťazmi boli všetci malí recitátori, ktorí si za svoje umelecké výkony odniesli domov okrem darčekov aj pamätné listy. Na záver si spoločne zaspievali pieseň „Slniečko sa zobudilo“.

Jedným slovom bolo to opäť vydarené podujatie, ktoré bude mať pokračovanie aj na budúci rok.

Autor: (tom), Foto: Erika Karová