FOTO: Skutočné knižnice – skutočné vzdelávanie: 100 rokov od vzniku ČSR v ZŠ Sitniaska

KULTÚRA
0 /

Kniha je pre mnohých najlepším priateľom a sprievodcom života. Vyvoláva v nás spomienky na časy, kedy nám rodičia čítali rozprávky na dobrú noc.

Svoje detské zážitky prišli na ZŠ Sitnianska vyrozprávať piati autori z minulých čias, ktorí si vybrali veľmi špeciálny októbrový deň  –  Medzinárodný deň školských knižníc, keď aj dávni spisovatelia ožívajú a prichádzajú medzi deti počas vyučovania, aby im niečo pekné zo svojich knižiek prečítali.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Žiaci zavítali do domu Rázusovcov, ktorým sa na chvíľu stala knižnica, ale spoznali sa aj s Máriou Ďuríčkovou, Jozefom Cígerom – Hronským, či Teréziou Vansovou. Všetci autori zaspomínali so žiakmi na svoje detské časy, ktoré opísali vo  svojich knihách a pripravili si pre nich zaujímavé úlohy.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Duch spisovateľov sa rozplynul po celej škole, aby všetkým pripomenul význam knihy a preniesol nás o 100 rokov do minulosti. Práve v tom čase sa rodilo Československo.

Ocitli sme sa na vlnách času, do ktorých sme vtiahli aj širšiu verejnosť sídliska Sásová. Históriou nás previedli vystavené exponáty z čias republiky, retro fotografie, oblečenie, mechanické písacie stroje, na ktorých si každý mohol vyskúšať napísať niekoľko riadkov. Celou školou sa ozývalo hlasné klepanie a cinknutie,“

hovorí  Alexandra Chrobáková zo ZŠ Sitnianska.

24

Aj napriek dnešnej elektronickej dobe bolo vidieť na očiach detí nadšenie z tejto skúsenosti. Súčasťou prehliadky bola nielen výstava starých kníh, ale aj možnosť si ich prečítať, či obaliť do novinového papiera. Pri výrobe lampiónov sa striedali mladší i starší. Všetci strihali, lepili, zdobili, len aby ten ich bol najkrajší.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na záver akcie sa aj obyvatelia Sásovej zhromaždili v átriu školy a zúčastnili lampiónového sprievodu, ktorým si uctili 100. výročie vzniku Československej republiky. Z lampiónov vytvorená číslica 100 pripomenula nielen všetkým prítomným, ale aj ostatným obyvateľom sídliska toto významné výročie.

Tento deň ukázal, že vďaka knihám zostáva odkaz našich spisovateľov stále živý.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Zdroj: Alexandra Chrobáková, Foto: ZŠ Sitnianska