FOTO: Predvianočná knižnica v troch pobočkách VKMK

KULTÚRA
0 /

Vôňa vianočného pečiva, krása paličkovanej čipky, umenie háčkovania, vianočné ozdoby z papiera, vianočné medovníky, burza hračiek pre deti a mnoho iného. Aj takú mala podobu Predvianočná knižnica vo Verejnej knižnici Mikuláša Kováča (VKMK).

Manažérka VKMK Mgr. Soňa Šóky o Predvianočnej knižnici povedala:

„Verejná knižnica Mikuláša Kováča už tradične po trinástykrát pripravila celodenné komunitné podujatie – Predvianočnú knižnicu pre všetky generácie.“

          

Pobočka knižnice Sásová

Dňa 5. decembra 2019 sa podujatie uskutočnilo  na Rudohorskej 23 A.   Žiaci zo Špeciálnej základnej školy na Ďumbierskej ul., žiaci ZŠ na Ďumbierskej, Pieninskej a Sitnianskej ulici boli potešení typickým vianočným programom a dobrou náladou, do ktorého prispeli aj oni samotní.

Zdobenie vianočných perníkov, pečenie vianočných oblátok, háčkovanie vianočných ozdôb, výzdoba vianočných ozdôb zo slaného cesta, vianočné pozdravy z papiera a iné tvorivé aktivity si pripravili pre deti pracovníčky knižnice v spolupráci s dobrovoľníkmi.

Pobočka Fončorda

Na Jilemnického ulici 48 pripravila VKMK Predvianočnú knižnicu 11. decembra 2019. Od rána sa deti materských a základných škôl striedali a realizovali v  tvorivých vianočných aktivitách: výroba vianočných ikebán, vianočných pozdravov a sviečok a iné tvorivé aktivity spojené s adventom a vianočnými tradíciami. Knižnicu navštívili žiaci 4. C zo ZŠ Spojová, deti z MŠ Novej a žiaci zo ZŠ Radvanská.

Žiaci z každej školy si pripravili vlastný vianočný program, ktorým potešili ostatných návštevníkov podujatia – čitateľov knižnice a seniorov z Denného centra pohoda Pohoda. Na podujatí nechýbali ani stáli návštevníci – klienti z Domu matky Terezy v Banskej Bystrici, ktorí vyrábali vianočné ozdoby z papiera. Sme radi, že sme im mohli priblížiť vianočnú atmosféru a podeliť sa s nimi o radosť z blížiacich sa vianočných sviatkov.

Oddelenie pre deti

 

Na Lazovnej ulici 26 bolo toto podujatie 13. decembra 2019. Žiaci 1. stupňa základných škôl z centra mesta (ZŠ Š. Moysesa a ZŠ Bakossova) sa mohli realizovať v  tvorivých aktivitách: pečenie vianočných oblátok, zdobenie medovníkov, tvorba vianočných ikebán, výroba vianočných ozdôb, ukážky paličkovania, výroba vianočných sviečok  a ďalšie.

 Deti si všetko vyskúšali, sladké dobroty ochutnali, nechýbala dobrá nálada a vianočná atmosféra podfarbená vianočnými koledami.

Predvianočná knižnica patrí už dlhé roky medzi obľúbené podujatia a sme radi, že spolu s návštevníkmi knižnice a žiakmi základných škôl môžeme zdieľať predvianočnú atmosféru v prostredí knižnice.

Zdroj: Soňa Šóky, Foto: VKMK