FOTO: Predstavenia Bábkového divadla na Rázcestí očarili Brusel

KULTÚRA
0 /

Bábkové divadlo na Rázcestí z Banskej Bystrice sa minulý víkend prezentovalo v Bruseli. Divadlo uviedlo dve predstavenia zo svojho repertoáru pre deti v Divadle na Tombergu, v priestore radnice bruselskej mestskej časti Woluwe St. Lambert.

Bábkodivadelný deň bol venovaný slovenským a belgickým rodinám žijúcim v európskom hlavnom meste. Podujatie sa uskutočnilo v spolupráci so Slovenským veľvyslanectvom pod názvom „Nedeľa s bystrickými bábkami.“

Akcia začala o 10:00 hodine predstavením Dve rozprávky na brušku. Predstavenie vzniklo na motívy dvoch staročeských príbehov rozprávkara K. J. Erbena – O Dobromilovi a Lenimírovi a O Jurkovi s kozou. V roku 2014 ho pre bystrické divadlo pohostinsky naštudovala česká režisérka Bela Schenková. Predstavenie zaznamenalo vynikajúci ohlas. Zaujalo (na bruselské pomery) netypickým prepojením tradičnej hry s marionetami, maskami a činohernou hrou herečiek.

Hosťom predstavenia bol pán Dimitri Jageneau, riaditeľ bruselského divadla  Théâtre royal du Péruchet, člen medzinárodnej komisie a podpredseda belgického centra medzinárodnej bábkarskej únie UNIMA, ktorý svoje pocity vyjadril slovami:

„Nádherné predstavenie, úžasné herecké výkony, obdivuhodná scénografia a réžia. Najlepšie predstavenie pre deti, aké som v poslednej dobe mal možnosť vidieť. Päť hviezdičiek.“

Predstavenia sa zúčastnil aj pán Sébastien Kempenaers, riaditeľ bruselského divadla Les Coeurs de Bois. Účinkovali herečky BDNR Marianna Mackurová a Mária Šamajová.

Podujatie pokračovalo o 15:00 hodine predstavením Zamatový zajačik. BDNR hru uviedlo v júni 2019. Išlo o slovenskú premiéru svetoznámej rozprávky anglo – americkej autorky Margery Williams Bianco The velveteen rabbit v prvom slovenskom preklade. Inscenácia je sólo hrou herečky Márie Šamajovej, ktorá prepája princípy bábkového divadla, animáciu, hru s bábkou – hračkou s činohernou interpretáciou.

Dielo režijne naštudovala domáca tvorkyňa Iva Š. Príbeh o tom, ako sa hračky môžu stať skutočnými oslovil bruselské rodiny najmä svojou nežnou atmosférou:

„Krásne predstavenie. Veľmi jemné, pravdivé a zábavné zároveň. Veľká vďaka.“

Podujatie Nedeľa s bystrickými bábkami sa konalo v rámci projektu Prvá slovensko – belgická spolupráca v oblasti bábkového divadla, ktoré z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. V rámci projektu sa uskutočnili stretnutia s belgickými bábkarmi.

Cieľom týchto stretnutí boli prezentácia medzinárodného festivalu Bábkarská Bystrica TOUR a nadviazanie bilaterálnych spoluprác s danými divadlami. BDNR na stretnutiach zastupovala dramaturgička Monika Tatarková.

Za stranu Veľvyslanectva sa na príprave akcie podieľali predovšetkým kultúrne atašé Kristína Hauserová a Andrea Jančová. Za BDNR akciu pripravovala riaditeľka Iveta Škripková v spolupráci s produkciou divadla. Predstavení sa zúčastnilo 170 detí a rodičov. Zriaďovateľom divadla je Banskobystrický samosprávny kraj.

Zdroj: Monika Tatarková, Foto: BDNR