FOTO: Pozvánka na interaktívnu výstavu kníh a časopisov v SVK Banská Bystrica

KULTÚRA
0 /

Štátna vedená knižnica v Banskej Bystrici v spolupráci s BIBIANOU – Medzinárodným domom umenia pripravili v mesiaci marec 2024, ktorý je „mesiacom knihy“ interaktívnu výstavu  #SLOVO#JAZYK#KNIHA.

BIBIANA – dom umenia pre deti

Výstava bola prvý krát sprístupnená v Bibiane – Medzinárodnom dome umenia pre deti od 24. marca do 24. apríla 2022.  V súčasnosti je putovnou výstavou  a putuje po slovenských knižniciach.

Výstava kníh a časopisov pre deti a mládež národnostných menšín žijúcich na Slovensku je komornou „oslavou“ Medzinárodného dňa materinského jazyka (21. februára) a Medzinárodného dňa detskej knihy (2. apríla). Predstavuje knihy 14 národnostných menšín žijúcich na Slovensku. Viac sa dozviete na  https://www.bibiana.sk/.

Medzinárodný deň materinského jazyka

Bol vyhlásený OSN v novembri 1999 ako pamiatka na hrdinstvo bengálskych študentov, (boli zastrelení počas demonštrácie v Dháke 21. februára 1952 za uznanie svojho materinského jazyka bengálčiny ako druhého oficiálneho jazyka vtedajšieho Pakistanu) sa po prvý raz vo svete oslavoval dňa 21. februára 2000. V roku 2020 sa do osláv zapojilo aj Slovensko a už tretí rok si ho svojimi aktivitami pripomína aj Medzinárodný dom umenia pre deti BIBIANA.

Medzinárodný deň detskej knihy

Každoročne sa slávi 2. apríla, v deň narodenia dánskeho spisovateľa Hansa Christiana Andersena (2. 4. 1805 – 4. 8. 1875). Podnet k oslavám dala v roku 1967 medzinárodná mimovládna organizácia UNESCO – IBBY (International Board on Books for Young People – Medzinárodná únia pre detskú knihu), ktorá združuje organizácie a jednotlivcov z celého sveta so snahou podporovať vydávanie a rozširovanie kvalitných detských kníh.

Ako dedičstvo predkov, vzácnu súčasť svojej identity BIBIANA pri tejto príležitosti každoročne organizuje celoslovenský trojdňový festival Dni detskej knihy, vždy v inom slovenskom meste v spolupráci s mestskou knižnicou, s cieľom motivovať deti k čítaniu a pravidelnej návšteve knižnice, a zároveň vytvoriť príležitosť k osobnému spoznávaniu autorov, ilustrátorov a vydavateľov.

Národnostné menšiny na Slovensku a ich jazyk

Na Slovensku hovorí materinským jazykom (iným ako slovenským) 13 oficiálne uznaných národnostných menšín: bulharská národnostná menšina, česká národnostná menšina, chorvátska národnostná menšina, maďarská národnostná menšina, moravská národnostná menšina, nemecká národnostná menšina, poľská národnostná menšina, rómska národnostná menšina, rusínska národnostná menšina, ruská národnostná menšina, srbská národnostná menšina, ukrajinská národnostná menšina a židovská národnostná menšina.

K výstave bola pridaná  aj vietnamskú národnostnú menšinu, ktorá o takéto oficiálne uznanie už dlhší čas usiluje.

Zámer tvorcov výstavy

Výstavou #SLOVO#JAZYK#KNIHA sa autori rozhodli prezentovať a podporiť tvorbu pre deti a mládež národnostných menšín, ktorej cieľom je pripomenúť, poznávať uchovávať a rozvíjať materinské jazyky ako dedičstvo predkov, vzácnu súčasť svojej identity.

Na výstave nájdete obrázkové knižky, povesti, knihy pre mládež, rozprávky či leporelá, niektoré z produkcie vlastných vydavateľstiev národnostných menšín, iné z knižných fondov, ktoré si budujú z kníh dovezených z materskej krajiny, alebo z ich prekladov do slovenčiny.

Výstava je obohatená o knižky z fondu knižnice BIBIANY, kde sa nachádzajú vzácne tituly z celého sveta, ktoré získali rôzne medzinárodné ocenenia za autorské či ilustračné spracovanie.  A hoci sú knihy písané v rozličných jazykoch, majú veľa spoločného – v každej rozprávke spravodlivosť vždy víťazí, zlo býva potrestané, pravda sa nakoniec ukáže a dobrých sa všade veľa zmestí.

Ako do deduškovej stratenej rukavice, do ktorej sa postupne nasťahovali rôzne zvieratká… Malá myš, žabka, zajac, diviak, vlk, líška a vošiel sa aj veľký medveď. Vždy sa nejako potisli a urobili miesto pre ďalšieho príchodzieho. Výstava #SLOVO#JAZYK#KNIHA má ambíciu byť tou symbolickou rukavičkou, v ktorej všetci spolu dobre nažívajú.

Interaktívny charakter výstavy

K výstave sú k dispozícii pomôcky na interaktívne hry počas prehliadky výstavy:

Dokresľovačka do rukavičky

Krížovka s pexesom

Puzzle

Dokresľovačka do rukavičky

Je pre menšie deti, aby počas výstavy mohli kresliť, kto býva v rukavičke (podľa svojej fantázie, nie podľa rozprávky). Treba pripraviť/vytlačiť na stolíky viac dokresľovačiek a farbičky.

Krížovka

Je pre školský vek detí, aby mohli pri prezeraní výstavy riešiť úlohy (=odpovedať na otázky) súvisiace s jednotlivými rozprávkami na 14 paneloch.

Otázky sú jednoduché, odpoveď sa nachádza vždy v dvojriadkovom úryvku rozprávky na príslušnom paneli menšiny. Cieľom je, aby deti takouto súťažno-zábavnou formou prešli každou menšinou a prečítali aspoň úryvok.

Puzzle

Puzzle jednotlivých ilustrácií, (ktoré sú na paneloch) sú rôznej náročnosti, takže sa zahrá návštevník každého veku (puzzle je 14 ako počet menšín).   Zo zadnej strany majú svoju nálepku, aby sa v prípade pomiešania dali vrátiť do správnych  košíčkov.

Organizátori veria, že táto putovná interaktívna výstava kníh a časopisov zaujme nielen deti ale i dospelých návštevníkov knižnice a spoločne s organizátormi vás na ňu srdečne pozývame.  Výstava je prístupná do 20. marca 2024.

Pre organizované skupiny je dostupná po predchádzajúcom objednaní sa – kontakt: michaela.torokova@svkbb.eu;  048/4710755

Zdroj: BIBIANA a Soňa Šóky  , Foto: ilustračné