FOTO: Na Vínšpacírke návštevníci zdegustovali dovedna takmer 25 tisíc vzoriek vína

KULTÚRA
0 /

Šiesty ročník Vínšpacírky je definitívne za nami. Vraciame sa k nemu ešte raz z pohľadu organizátorov.

V sobotu od degustovania vína neodradilo štamgastov ani trochu zamračené počasie. Širokú ponuku viac ako 40 vinárstiev prišlo ochutnať takmer 1500 milovníkov vína. Ich „vínny apetít“ si pochvaľovali aj samotní vinári. K vynikajúcej atmosfére na Námestí SNP nepochybne prispel aj súčasne prebiehajúci medzinárodný jazzový festival United Europe Jazz Festival. Ukazuje sa, že spojenie týchto dvoch festivalov do jedného termínu bola veľmi dobrá voľba.

Počas sobotného popoludnia sa však nielen degustovalo. O 15:00 hodine primátor Ján Nosko slávnostne spustil fontánu na Námestí SNP. O hodinu neskôr už prebiehal „súboj“ o nový slovenský rekord v sabráži do diaľky.

Fľaše kvalitného prosecca z Hamšík Winery, ktoré pochádza z talianskych viníc, sa spolu so špeciálou šabľou stali prostriedkom k vytvoreniu nového slovenského rekordu. Do pokusu o jeho ustanovenia sa zapojilo 26 odvážlivcov. Nový rekord vytvoril Ondrej Fukna, ktorý sekol  hrdlo fľaše s doletom 20,03 m. Ustanovujúci rekord riadne osvedčili komisári Knihy slovenských rekordov Igor Svitok a Vladimír Výbošťok.

„Tento rok opäť vytvorili návštevníci Vínšpacírky skvelú kulisu pri sabráži. Stala sa z nej už tradícia. Sme veľmi radi, že sa ľudia s nami cítia na námestí dobre a užívajú si príjemnú náladu. Je to pre nás organizátorov veľmi motivujúce,“

povedal Martin Repaský, predseda Cechu hostinských.

Ani tento rok nechýbalo oceňovanie osobnosti Vínšpacírky. Cenu si odniesol Ondrej Korpás, šľachtiteľ, vinohradník a vinár, za rozširovanie fondu novošľachtencov. Za 48 rokov vo vinohradoch urobil takmer dvetisíc šľachtiteľských pokusov. Medzi jeho registrované odrody patrí Hossa a Rizling rituál.

Známku kvality Bystrický anjel pre vína z nášho regiónu udelili organizátori Vinohradom a vinárstvu Zsigmond. Bystrického bieleho anjela získalo víno Rizling rýnsky 2017, neskorý zber a Bystrického červeného anjela Frankovka modrá, ročník 2016, výber z hrozna.

Prevzal si ho Gabriel Zsigmond, pokračovateľ rodinného vinárstva, ktorého mimochodom spája s Ondrejom Korpásom spomienka na štátne skúšky – Gabriela ako študenta a Ondreja Korpása ako skúšajúceho.

„Chceme sa poďakovať všetkým, ktorí prišli na námestie a vytvorili nezabudnuteľnú atmosféru. Z Vínšpacírky sa za šesť rokov stalo podujatie s tradíciou nielen pre našich Bystričanov, ale aj pre návštevníkov nášho mesta či vinárov. Každá spätná väzba nás posúva vpred a tak verím, že ďalší ročník bude ešte o čosi lepší,“

povedal na záver Martin Turčan, mestský poslanec a člen organizačného výboru.

Zdroj: Black Apple, Foto: Vínšpacírka 2019