FOTO: Na svete je nový zborník autorov banskobystrického literárneho klubu LITERA 2

KULTÚRA
0 /

Plná sála Cikkerovej siene banskobystrickej Radnice vo štvrtok podvečer 12. decembra 2019 bola žičlivým svedkom prezentácie nového zborníka literárneho klubu LITERA 2. Tak ako každý rok tvorila náplň adventného stretnutia tradičného podujatia Ars Poetica Neosoliensis v dramaturgii básnika Miroslava Kapustu.

Ars Poetica Neosoliensis

On sa zároveň postaral aj o dôstojný rámec v podobe výstavy obrazov Cyrila Luntera, ako aj skvelých hudobných vystúpení spevákov Soni Kopčanovej, Jany Zahumenskej, Romana Buhoveckého a akordeonistu Jána Gondu. Techniku a ozvučenie zabezpečoval osvedčený Martin Dubníček.

Literárny klub LITERA 2 pri Literárnom a hudobnom múzeu ŠVK v Banskej Bystrici prišiel v dvadsiatich deviatich rokoch svojej existencie s dvadsiatym siedmym zborníkom, v ktorom publikuje svoju poéziu alebo prózu dvadsať štyri autorov.

Už to samo o sebe predstavuje jedinečnú výpoveď o ľuďoch v regióne v aktuálnom čase a priestore. Žijú svoj život s hlbším ponorom, nie povrchne. Ponúkajú svoje videnie a pocity s úprimným srdcom, a to nielen vo vážnom tóne, ale aj s humorom a optimizmom.

V úvode zostavovateľky Jana BorguľováZlata Troligová pripomenuli:

„Sú také vzácne okamžiky, keď jediné slovo pohne planétou a človek imaginárne roztočí celý vesmír. Napríklad áno od milovanej ženy. Tak ako to bolo v prípade jedného z členov predkladaného zborníka literárneho klubu LITERA 2. Úžasný názov básne dal pomenovanie pre útlu knižočku literárnych prác, z ktorých ani jeden sa nepodobá tvorbou na iného. Každý je svojbytný, originálny viac alebo menej, má svoju poetiku, pohľad na svet, na dianie okolo seba.“

A pokračovali:

„Témy pre tvorbu určuje ich skúsenosť, nadhľad, citové angažovanie, múdrosť či poznanie. Sú to akési krátke správy o človeku pre všetkých, ktorí sa im prizrú v priaznivej chvíli čitateľského zanietenia. Odkaz vo fľaši, ktorý sa môže nájsť aj s odstupom mnohých rokov…“

Zborník „Jediným áno roztočený vesmír“ lektorovala Brigita Šimonová, o výtvarnú stránku a dizajn sa postaral Dušan Jarina. Útla publikácia ponúka inšpiráciu pre všetkých, čo si chcú spríjemniť v tomto predvianočnom čase chvíle očakávania najkrajších sviatkov.

Marcel Páleš: Jediným áno roztočený vesmír (úryvok)

Tu prítomní dvaja

berte sa

do jedného

aby ste tvorili vlastný vesmír

v ktorom budú svietiť vaše hviezdy

váš prach večnosti

a svet sa bude točiť

podľa vášho Áno.

Autor: Jana Borguľová, Foto: Ivan Levický