FOTO: Folklórne srdce Slovenska bilo pre deti s onkologickým ochorením

KULTÚRA
1 /

Folklór v srdci Slovenska v Banskej Bystrici pomohol deťom a ich rodinám, ktoré trpia onkologickým alebo iným vážnym ochorením. Úspešný projekt ministerky kultúry Ľubice Laššákovej a premiéra Petra Pellegriniho „Folklór – duša Slovenska“ priniesol na benefičnom koncerte Svetielku nádeje 3 tisíc eur.

Skvelý folklórny galavečer v Banskej Bystrici

Premiér Peter Pellegrini k prehliadke nádherného  folklóru v srdci Slovenska uviedol:

„Aj Banská Bystrica vzdala poctu folklóru benefičným koncertom. Náš krásny slovenský folklór prináša nielen jedinečný umelecký zážitok, ale v tomto prípade výťažok pomôže aj malým onkologickým pacientom. A budem sa opakovať, ale hádam neexistuje na svete krajina ako je Slovensko, kde na takom malom kúsku zeme môžeme vidieť takú rôznorodosť a pestrosť folklóru. Milujem folklór, pretože poteší nielen srdce, ale i dušu.“

Pridala sa aj ministerka kultúry Ľubica Laššáková, ktorá  organizátorom a účinkujúcim poďakovala za ich šľachetnosť:

„Folklór je kultúrnou dušou slovenského národa. Stelesnený v hudobnej, hereckej, tanečnej i dramatickej komunikácií v nás vytvára hlbokú kultúrnu stopu a formuje naše národné črty. Tie sa odzrkadlili aj v našom srdci Slovenska, keď podporení folkloristi aj dnes účinkovali v snahe pomôcť deťom, ktoré sú osudom ťažko skúšané.“

Jedinečné vystúpenia stredoslovenských fokloristov a folklórnych súborov nenechali v zaplnenej Aule Beliana chladného nikoho z návštevníkov galavečera. Bolo to defilé toho najlepšieho, čo ponúka náš kraj v oblasti pôvodného slovenského folklóru. Aulou znel častý skandovaný potlesk, na záver pri nádhernej spoločnej skladbe „Na Kráľovej holi“ prišlo standing ovation.

Počas benefičného  galavečera sa v živom prúde predstavilo  takmer 200 účinkujúcich zo stredného Slovenska a Vojvodiny: UFS Mladosť,  FS PartizánŽSSk Trnki z Banskej Bystrice, MSSk Horehronci, FS Krtíšan z Veľkého Krtíša, FS Podpoľanec z Detvy, Ľudová hudba Pokošovci zo Šumiaca a sólisti Monika ZapletalováAndrej Babiar, Katarína Mosnáková – Bagľašová a Jozef Varga.

Nechýbalo múdre slovo od Igora KovačovičaĽubomíra Tatarku. Programom sprevádzal Peter Cítenyi, réžiu mal Martin Urban. Záštitu nad galavečerom prevzala ministerka kultúry SR Ľubica Laššáková.

Organizátorom benefičného koncertu bol Univerzitný  folklórny súbor  Mladosť, v spolupráci s Národným osvetovým centrom a Univerzitou Mateja Bela v Banskej Bystrici. Pocta folklóru v srdci Slovenska bolo jedno z podujatí, ktoré sú výsledkom úspešného projektu „Folklór – duša Slovenska“ z dielne ministerky kultúry SR Ľubice Laššákovej a premiéra Petra Pellegriniho.

Ovocím ich spoločnej iniciatívy v roku 2019 boli tri milióny eur pre profesionálne i neprofesionálne folklórne telesá, ľudových umelcov a remeselníkov v podobe 401 podporených projektov po celom Slovensku. V Banskobystrickom kraji získalo dotáciu 106 sólistov a zoskupení.

Výťažok z podujatia vo výške 3 000 eur  dostane o. z. Svetielko nádeje. Symbolický šek na túto sumu prevzal jeho štatutárny zástupca  MUDr. Pavel Bician, primár detskej onkológie v Detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou Banská Bystrica.

Podpora slovenskému foklóru pokračuje

Z iniciatívy ministerky Ľubice Laššákovej rezort kultúry otvára nový dotačný program v oblasti podpory miestnej a regionálnej kultúry vo výške 2 milióny eur, ktorý je nástupcom projektu „Folklór – duša Slovenska“.

O finančnú dotáciu sa môžu do 5. februára 2020 uchádzať neprofesionálne folklórne telesá, ale aj individuálni ľudoví umelci. Všetky potrebné informácie ohľadne podania žiadosti nájdete na webe sídle Ministerstva kultúry SR: http://www.culture.gov.sk/vdoc/842/podpora-miestnej-a-regionalnej-kultury-2020-359.html.

Zdroj: Pavol Čorba a (tom), Foto: MK SR a FB