FOTO: Babie leto – Na Rázcestí sa bude hovoriť o jeseni života

KULTÚRA
0 /

Bábkové divadlo na Rázcestí sa v rámci repertoáru pre mladých ľudí a dospelých dlhodobo venuje sociálne dôležitým témam, o ktorých sa z rôznych dôvodov nehovorí, alebo hovorí veľmi málo.

Divadlo v inscenácii Babie leto skúma otázky starnutia a spôsobu života seniorov i senioriek včera a dnes. Tvorivému tímu pod vedením režisérky Ivy Š. sa inšpiráciou k tematizácii seniorského veku stal legendárny román Babička od Boženy Němcovej. Idealizovaný pohľad na ženskú starobu vstupuje do konfrontácie s väčšinovou realitou dnešných senioriek a pohľadom mladej generácie na seniorský vek.

„Němcovej Babička je inšpiráciou, podnetom na skúmanie mýtov o starých ženách. Ide zámerne o intertextualitu. Všímame si idealizované predstavy o starobe, spoločenské očakávania a predstavy, mýty o starobe v spojení s každodennou realitou. Je to prvýkrát v našom divadle, a zároveň v štúdiu T.W.I.G.A., čo tematizujeme starnutie žien.”

hovorí režisérka inscenácie Iva Š.

Inscenácia vznikla v spolupráci so ženským divadelným štúdiom T.W.I.G.A. pracujúcom pri BDNR, ako jeho finálne dielo.  Na princípe montáže (dramatizácia románu, adaptácia gerontosociologickej literatúry, autentické skúsenosti so seniormi a seniorkami…) vznikla hra, ktorá na jednej strane farebným, hravým, až operetným spôsobom interpretuje romantizujúci príbeh Babičky, idylicky tráviacej starobu na Starom bielidle v prítomnosti detí a vnúčat.

Na druhej strane analyticky skúma súčasné podmienky a reálie žien v treťom veku, vytvára realistickú štúdiu života dnešných “panelákových” babičiek. Prostredníctvom rôznorodých divadelných postupov, kombináciou bábkového a činoherného divadla, spevu, hudby, vznikla pôsobivá forma, ktorá prekvapivými spôsobmi interpretuje tému jesene života.

Inscenácia mala premiéru v apríli 2017 a za dva roky existencie bola ocenená viacerými krásnymi ohlasmi, ako boli tento: „Ďakujem z celého srdca za veľmi dojímavé predstavenie. Otvorili ste mi oči a prehovorili do duše!!!“ alebo „Skvelé, krásne, zábavné a pravdivé.“

Tvorivý tím BDNR pozýva na predstavenie v stredu 13. novembra o 19:00 hodine do divadelnej vily Dominika, Skuteckého 14, Banská Bystrica. Vstupenky: 048/412 55 13, vstupenky@bdnr.sk, www.ticket-art.sk.

Zdroj: Monika Tatarková, Foto: BDNR