FOTO: Aj počas soboty žila Banská Bystrica 365. Radvanským jarmokom, ktorý končí nedeľným programom

KULTÚRA
1 /

Druhý jarmočný deň v meste pod Urpínom sa vydaril rovnako ako ten prvý. V krásnom slnečnom počasí sa ulice nášho mesta zaplnili návštevníkmi zblízka i zďaleka.  Historické centrum Banskej Bystrice bolo ako jedno mravenisko zaliate horúcim slnkom. 385. Radvanský jarmok končí v nedeľu popoludní.

Celodenný program odštartovali viaceré vystúpenia folklórnych súborov či ukážky sokoliarstva a výcviku dravých vtákov. Návštevníci si mohli vypočuť rozhovor s tradičným bábkarom Ivanom Gontkom a na svoje si prišli i najmenší pri rozprávke Herkules alebo dobytie pekla.

Barbakán

Popoludní sa na pódiu  pri Barbakáne predstavil Detský folklórny súbor Graniarik. Nasledovala rozprávka Turecký ostrov alebo Gašparkova cesta do Ameriky, o výrobe kovového ľudového šperku porozpráva Michal Melicherčík a odlievaní zvonov zasa Jakub Vorobeľa.

Pred piatou  si návštevníci mohli vychutnať kultúrnu vložku v prevedení Folklórneho súboru Seniori Partizán a zavŕšením programu v hradnom areáli bolo podvečerné vystúpenie Starohorského baníckeho spevokolu a Starohorského baníckeho cechu Richtergrund.

Námestie SNP

Ak ste  prechádzali historickým námestím, mohli ste sa započúvať do rytmov horehronského folklóru v nezvyčajných tempách, výborných rytmoch a zaujímavých variáciách. Išlo o koncert voľného zoskupenia hudobníkov s názvom Buchajtramka.

Ďalším zaujímavým číslom bola Júlia Kozákova – Manuša, ktorá predviedla tradičné rómske piesne v sprievode cimbalovej hudby. Návštevníkov potešili aj vystúpenia Mateja Smutného a The Psycho Lovers, Poddukelského umeleckého ľudového súboru (PUĽS).  Zlatým klincom druhého kultúrneho večera na Radvanskom jarmoku bol Billy Barman a dievčatá zo SĽUK-u.

Sprievodný program

Malí i veľkí návštevníci si mohli naplno užiť pripravený program, ochutnať jarmočné špeciality zabavte sa na kolotočoch alebo si niečo pekné kúpiť na  trhu tradičných remesiel či v stánkoch s ľudovo-umeleckými výrobkami, ktoré sa nachádzajú na Námestí Štefana Moysesa, Námestí SNP a v Dolnej ulici. Tie budú otvorené v nedeľu od 9:00 do 16:00 hod.

Stánky s občerstvením sa nachádzajú na Námestí Štefana Moysesa, v Dolnej ulici, na Štefánikovom nábreží a Hronskom predmestí. Kolotoče na Štefánikovom nábreží sú k dispozícii aj v nedeľu  od 9:00 hod. do polnoci, kultúrny program pokračuje na pódiách v centre mesta.

https://www.facebook.com/banskabystricamesto/videos/183167001460469?locale=sk_SK

Program 365. Radvanského jarmoku

Zdroj:  (tom) a mesto BB  , Foto: FB mesta a Milan Alberti