Festival Barbakan 2021: výstava Slasť, koncerty, divadlo aj jedinečný filmový kvíz

KULTÚRA
0 /

Multižánrový festival Barbakan, jeden z najstarších festivalov na Slovensku, ktorého prvý ročník sa uskutočnil v roku 1993 na nádvorí hradného opevnenia Barbakan v centre Banskej Bystrice, sa vlani nekonal. Tento rok sa začína v júni výstavou Slasť a končí v auguste koncertom speváčky Katarzie.

Minulý rok sme mali pripravený kompletný program festivalu a len pár dní  pred prvým festivalovým koncertom začali platiť protipandemické opatrenia a nariadenia, kvôli ktorým sa festival nemohol uskutočniť. Verím, že tentoraz sa Barbakan udeje v plnom rozsahu. Budeme, samozrejme, dbať na hygienické opatrenia, a aj preto sa snažíme podujatia orientovať do vonkajších priestorov. Plánujeme ich uskutočniť v exteriéri banskobystrického Centra nezávislej kultúry Záhrada,“

uvádza Miro Lánik z agentúry Vresk Factory, ktorá festival Barbakan organizuje.

Barbakan otvorí výstava Slasť

Prvým podujatím festivalu Barbakan bude výstava Slasť, prezentujúca práce študentov ateliéru maľby STARTUP Fakulty výtvarných umení (Katedra maľby) Akadémie umení v Banskej Bystrici.

Koncepcia výstavy, ako uvádza jej kurátor Ján Triaška, je zameraná na motív figúry v maľbe.

„Obsahové významy výstavy mapujú na jednej strane záujem študentov vyjadriť intímne úvahy o tele, sexualite a vlastnej identite. Na strane druhej sa zaujímajú o konzumnú stránku sexuality, jej mediálne zneužívanie a využívanie. Fenomén intimity, sexuality a jej transformácie do gýčovej  pornografie nie je v súčasnom umení novým javom. Aj napriek tomu je dôležité sledovať názor mladých autorov na danú tematiku v spoločenskom a mediálnom kontexte ktorého sú súčasťou.“

Vernisáž výstavy Slasť sa uskutoční v utorok 8. júna o 18:00 hod. v Záhrade CNK. Vystavujúci autori a autorky: Barbara Durajová, Dajana Hrossová, Kristína Vacek, Adrián Mayer, Michael Luzsicza.

„Ako som už spomenul, kvôli hygienickým opatreniam chceme byť v exteriéri. Dúfajme, že nám to počasie dovolí,“

hovorí Miro  Lánik a dodáva:

Výstava Slasť je v podstate „pop up“, čiže potrvá len jeden deň, presnejšie večer. A to práve v utorok ôsmeho júna od 18:00 do 22:00 hodiny. Preto neváhajte a príďte sa pozrieť!“

Miro Lánik

Miro Lánik

Viac informácií získate na: https://www.facebook.com/events/198880142054760

Festival Barbakan pokračuje v júli a auguste ďalšími podujatiami, medzi ktorými je Filmový kvíz Petra Konečného (8. júl), koncert Pištu Kráľoviča alias FVLCRVM a kapely Luvver (23. júl). Fanúšikovia Katarzie sa môžu tešiť na jej koncert 27. augusta.

Organizátori festivalu chystajú na august aj divadlo a zahraničný koncert. Festivalové podujatia sa konajú  v exteriéri banskobystrickej Záhrady CNK (v prípade nepriaznivého počasia v sále).  Výnimkou je koncert poľskej pianistky Hania Rani, ktorý sa uskutoční 29. júla v exteriéri bratislavskej Cvernovky.

Viac informácií o programe nájdete na: https://www.facebook.com/festivalBarbakan.

Katarzia

Katarzia

Zdroj: Vresk Factory , Foto: ilustračné