Dojímavý príbeh o šťastí a priateľstve medzi chlapcom a líškou v BDNR

KULTÚRA
0 /

Banskobystrické Bábkové divadlo na Rázcestí prvýkrát na Slovensku uvedie predstavenie hry autoriek Evelina Daciūtė a Aušra Kiudulaitė ŠŤASTIE JE LÍŠKA pre deti. Premiéra bude v nedeľu 17. októbra 2021 o 16:00 hod.

Evelina Daciūtė a Aušra Kiudulaitė: Štastie je Líška

Na realizácii inscenácie sa podieľal tvorivý tím pod vedením režisérky Veroniky Trokšiarovej, absolventky dramaturgie a réžie VŠMU, katedry bábkarskej tvorby v r. 2021. Členky a členovia tímu cítia generačne a ich tvorba smeruje k hľadaniu vlastnej generačnej výpovede. Tím sa predstavuje v BDNR po prvýkrát. Jeho pôsobenie napĺňa dlhodobý zámer dramaturgie divadla: prezentovať tvorbu mladých tvorcov a tvorkýň v oblasti bábkového divadla.

Evelina Daciūtė

Evelina Daciūtė

Evelina Daciūtė (nar. 1975) je autorkou textu pôvodnej knihy pre deti Šťastie je líška. Patrí medzi renomované litovské spisovateľky pre deti, na svojom konte má už 11 kníh. Najprekladanejším dielom z jej tvorby je práve uvedený titul. V medzinárodnom rebríčku hodnotných kníh pre deti v r. 2019 sa umiestnil v prvej desiatke a získal viacero medzinárodných ocenení. V r. 2018 vyšla knižka na Slovensku. Autorka veľmi úzko spolupracuje pri tvorbe námetu a písaní knižky s ilustrátorkou Aušrou Kiudulaitė (nar. 1978). Výtvarný a písaný prejav považujú za rovnocenný pri tvorbe knižky.

Aušra Kiudulaitė

Aušra Kiudulaitė

Kniha o šťastí a netradičnom priateľstve líšky a chlapca je poetickým príbehom, ktorý vypovedá o dôležitosti každodenných maličkostí v našom (detskom i dospelom) živote. Vypovedá o tom, že mnohokrát tieto maličkosti prehliadame, keďže sme oslepení a oslepené rôznymi inými „veľkými“ vecami okolo nás. Napriek všetkému, nemali by sme na tieto nádherné neviditeľné veci zabúdať. Pretože šťastie je… mať priateľa, je čaj, je ísť na návštevu, keď mamička číta rozprávku, keď pečieme koláč, keď plávame v mori…

Hra Šťastie a Líška  je určená pre deti od 4 rokov.

Scéna, bábky, kostýmy: Michaela Zajačková a. h.

Hudba: Branislav Jobus a. h.

Hudobná spolupráca, korepetície: Júlia Šimková a. h.

Dramaturgická spolupráca: Iveta Škripková

Scenár, réžia: Veronika Trokšiarová a .h.

Účinkujú: Andrej Polakovič, Matúč Hollý a Marianna Mackurová

Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. Realizované s finančnou podporou Banskobystrického samosprávneho kraja. Viac informácií získate na  www.bdnr.sk.

Zdroj: Ivana Urbanová  , Foto: BDNR a ilustračné